Annons:
Etiketterekotänk-och-ekonyheterartikel
Läst 6299 ggr
tlover
2013-06-15 10:13

Vad är en hållbar livsstil?

Det här forumet är till för alla som vill ha eller håller en mer hållbar livsstil än vad som kanske skulle kunna kallas normen. Exakt vad en hållbar livsstil är för just dig kan inte vi bestämma och jag kommer heller inte kunna förklara alla sätt ha hålla en hållbar livsstil för dig för alla är olika och det finns nog lika många sätt att leva hållbart som det finns människor.

Djurhållning

Djurhållning kan vara en jättemiljöovänlig sysselsättning men man kan hålla djur på ett miljövänligare eller miljövänligt sätt. Är man smart och redo att ta i lite så kan djurhålling ha näst intill noll påverkan på miljön. Det var vad man höll på med förr kan man säga. Förr hade man inte mer djur än vad man kunde hålla. Djuren fick ofta söka sin egen föda på sommaren och äta hö, sly och liknande under vintern som människor och fä samlat in under sommaren. Då behövde man inte köpa djurmat från Tjotahejti för kunde man inte föda djuren på ens egen mark hade man djur som drog mindre eller inga alls.

Det finns ju också djur som är mindre skadliga på miljön, vanligtvis kan man räkna med ”ju mindre ju bättre” en get är bättre än en ko tex, och en kanin bättre än ett får. Vilken ras man väljer kan också spela in, nuförtiden är många djur avlade till en sån gräns att det inte kan räknas som hållbart på nåt sätt, tex höns som inte får vinterrugga och slits ut på två år! Eller djur som växer så snabbt (på föda som människor kan äta tex soja) att deras skelett inte hinner med. Men sen finns det lantraser, spillror av de slags djur som fanns på gårdarna förr som kanske inte växer så snabbt men istället inte äter så extremt mycket, är tåligare mot vårt klimat och är generellt sätt friskare.

Ett gäng med Gotlandskaninungar en hotad lantras. Foto: min kära man

Många av våra lantraser är utrotningshotade också för folk vill antingen ha djur som växer snabbt/ger mycket mjölk/lägger många ägg eller som är söta. Det är hemskt och inte hållbart så ska man hålla djur tycker jag man ska åtminstånde testa lantraser för dom är värd att räddas.

Vegetarisk mat/livsstil

Ska man fortfarande bo i stan eller helt enkelt inte är intresserad av att hålla egna djur är en vegetarisk* livsstil eller att äta vegetarisk mat en hållbar livsstil. Studier visar att om man jämför en påse köpt vegetarisk mat och en påse köpt närodlad blandkost så har den vegetariska maten mindre klimattryck än den med närodlad blandkost.

Men vill man inte bli helvegetarian utan fortfarande vill hålla en blandkost så vinner man fortfarande mycket av att byta ut ett eller flera mål blandkost mat till vegetarisk mat. Det finns tusentals om inte mer vegetariska recept på mat man kan göra och det kan vara lika gott om inte godare än blandkost. Det kan ju också smaka mer dåligt men man behöver ju inte ge upp efter att man testat en måltid vegetarisk mat som man inte tycker om för man behöver ofta övning och man kan inte tycka om alla vegetariska rätter. Man hade kanske bara otur och träffade på en maträtt som man inte tyckte om.

En helvegetarisk gryta som är extar klimatsmart då huvudingrediensen är nässlor.

Sen kan man ju göra det ännu bättre och äta närodlad vegetarisk mat (som inte vuxit i eluppvärmt växthus) som är säsongsbetonad, tex så är svenska bondbönor en underbar och proteinrik baljväxt.

*med vegetarisk syftar jag mat från växtriket men även ovo-vegetariskt (ägg+ vegetariskt) eller lakto-vegetariskt (mjölk + vegetariskt) är bättre än inget.

Självhushållning

Förr så gjorde man det mesta själv, odlade man inte sin egen potatis kunde man inte på samma sätt åka ner till affären (särskilt inte i en bil som man inte byggt som drivs på ett bränsle man inte odlat) och köpa potatis. Det kan vi göra nu, vilket är underbart särskilt för tex äldre eller andra som inte kan odla egen potatis. Men det gör också att det är lite för lätt att plocka upp kött från Argentina eller lök från Nya zeeland. Så att sträva mor självhushållning kan också vara ett sätt att sträva mot en hållbar livsstil.

Vår alldra första hässja som föll ihop några minuter efter bilden togs men hursom är det ett sätt att blir självförsörjande på hö. Bild min kära man

Nu säger jag inte att man ska bli helt självförsörjande på allt det var man inte ens förr, inte ens här i Norrlands inland (därav våra marknader) men man kan bli självförsörjande på nån grej och vad man blir självförsörjande på beror ju på vad man är intresserad av, men odling kan vara ett stort steg. För det är inte heller så svårt att odla sin egen potatis, däremot att bli en potatisodlar mästare kan ta några år men man har ju hela livet på sig.

Återbruk

Slit och släng mentaliteten är sällan miljövänligt även om man väljer eko eller vegetariskt. Man kan tackla det på olika sätt, vissa återanvänder material som annars skulle slängas, tex att göra plarn av plastpåsar eller vissa kanske köper på second hand.

Själv tycker jag om båda men älskar secondhand, jag tycker att gå omkring i secondhandbutiker är mysigt och det känns bra då jag köpt nått i andra hand som jag kunde ha köpt nytt.

Att ge tex hönsen matrester som man inte hinner äta upp är ju också en form av återbruk och sen när man använt en sak på sista möjliga sättet kan man ju återvinna det som är kvar.

Hedemorahönan Agda är en väldigt bra återvinnare av ätbara matresten som annars skulle kastats. Foto: min kära man

Som tur är börja återbruk bli på mode, ett mode jag tycker om, ett som drar med sig många och är miljövänligt :)

Att leva smått

Vare sig man lever vegetariskt, odlar eget och återanvände saker så blir det ändå ett stort klimattryck om man håller på och köper massa onödiga saker. En regel som jag tyckte var bra om köp läste jag på ett annat forum och det försöker jag leva efter.

Regeln är: man ska tänka innan man köper en ny grej, Behöver jag verkligen detta (om nej lägg tillbaka) har jag nått hemma som kan motsvara detta? (om ja lägg tillbaka) Har jag nått hemma som jag kan laga/bygga om som kan motsvara detta (om ja lägg tillbaka).

Mycket av det som handlas idag verkar också vara impulsköp, därför brukar jag skriva en lista på vad som behöver handlas, även av grejer om jag far till storstan. Sån nån dag innan jag far kollar jag igenom garderoben om jag behöver nått nytt där, kollar igenom andra skåp om nått nytt behövs där och tänker igenom om nått nytt behövs till djuren. Jag är väl inte världsmästare än, jag köper fortfarande saker på impuls men det känns mer och mer onödigt ju mer jag inser vad jag har hemma.

l'm back

Annons:
Niklas
2013-06-16 07:27
#1

Mycket intressant läsning. Tack!


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Gronstedt
2013-06-19 09:13
#2

Men vad är "plarn"?

EDIT: Hittade det på nätet - verkar väldigt 1970-tal 😉. Men om man vill ha sådana grejor är det ju ett smart sätt att använda påsarna. Själv brukar jag använda påsarna som de är.

tlover
2013-06-19 10:54
#3

#2 vi har så många plastpåsar (ett hundratal eller så) så ja funderar på att göra plarn men jag har inte nog med tid för sånt pyssel just nu.

l'm back

Upp till toppen
Annons: