Annons:
Etiketterhuskurer-alternativmedicinartikel
Läst 48822 ggr
tlover
10/8/13, 8:48 PM

Kådsalva

Kådsalva har använts länge, kåda ännu längre. Tuggummin av kåda har hittats i utgrävningar från stenåldern och man visste antagligen ett och annat om kådans medicinska egenskaper redan då. När man läser om vad kådsalva hjälper mot blir man lätt skeptisk, men hitills har kådsalva inte gjort mig missnöjd i alla fall.

Vad är kådsalva?

Kådsalva eller plåster har många olika recept men är nått som funnits i Sverige ett bra tag. Kådsalva görs av grankåda, tallkåda eller båda men bäst anses grankåda och det är också det jag gör på hemma.

Den kåda som ska vara bäst att använda ska vara rinnkåda (rinnig kåda som ofta är mjuk/lös, den ska man kunna använda direkt men jag har inte testat det) och "tuggummikåda" (den som är som kulor, ofta vita). Dom är också lättast att skörda men hittar jag annan tar jag den också då det är ett ganska drygt arbete att skörda kåda.

Vår egengjorda kådsalva, dom stora för hemmabruk och dom små så man kan ta med i handväskan tex. Bild min man

Vad är kåda?

Kåda är trädets försvar mot skador och därför är kådan bakteriehämmande, bakterie dödande och motar svamp (kroppslig och sådana som kan angripa träden tänker jag på då).

Andra former man kan träffa på kåda är förstelnad i form av bärnsten eller i hälsokostbutiken så binas propolis till stor del består av kåda. Ren propolis smakar faktiskt både kåda och bivax och det är inget man vill få på golvet, jag har testat.

Kåda har använts mycket inom medicin förr och även till annat då forntida tuggummin och lite mer nutida var just grankåda. Det är just dom kulor som är bra till salva som man använder och i början smakar dom beskt och håller inte ihop bra men efter ett tag så blir det som tuggummi fast nyttigare då.

Får man Kåda på sig eller på kläderna så är det smör eller margarin som gäller (jag har testat mjölkfritt margarin funkar lika bra), på kläder smetas det på just innan det åker i tvättmaskinen.

Har man egen skog kan man göra granar som man kan skörda mycket kåda från genom att helt enkelt skada det, träden klarar det bara man inte ringbarkar det, efter ett tag kan man skörda mängder av kåda därifrån.

Hur gör man kådsalva?

till vänster lite av bivaxet och till höger kådan. Bild, min man

Att göra egen kådsalva är oförskämt enkelt, när du väl börjat göra egen kommer du inte vilja lägga ut pengar på att köpa då kådsalva är svindyrt. Det finns ju olika recept men jag skriver det jag kan och har testat.

Ca 100 ml kådsalva

detta behövs

10 g grankåda (jag har lite mer i om det är mycket skräp i) OBS tänk på allemansrätten, tar du inte från egen mark så fråga markägaren först.

10 g bivax

1 dl olja el annat fett som är naturligt (det mesta ska funka men jag använder olivolja. Använd däremot aldrig mineraloljor i hudvårdsprodukter)

2 kastruller, nått att röra med, metallsil eller silduk, nått att hälla upp i.

lägg kådan och hälften av oljan i en kastrull, lägg bivax och resten av oljan i den andra. Smält dom försiktigt, bivaxet kommer att smälta först då kan den stå bredvid ett tag, kådblandningen vill man röra om i.

när båda är smälta silar man över kådblandningen i bivaxblandningen och rör om.

Häll upp i burkar. Den håller 6 månader i rumstemperatur och 1 år i kylskåp.

När du ska diska använd smör/margarin för att lösa upp kådan och tänk på att både bivax och kåda kan klibba ihop ledningarna så ni vill nog hälla bort diskvattnet nån annan stans.

Kodan när den håller på att smälta, som ni ser följer det med skräp i kådan. Bild min man

Just eftersom det är väldigt mycket disk i det hela så gör vi en större sats, satsen på bilderna är en fyra gånger så stor sats men 6 gånger så mycket kåda då den hade mycket annat i sig.

Vad används kådsalva till?

Jag har testat med gott resultat att använda det på hudsprickor (läker på mindre än en vecka), myggbett (dom slutar klia), solbränna (det gör inte ont), ledvärk (gör mindre ont, inget mirakel dock), torrexem (hjälper men jag har varit med om bättre) och jag har använt det som skyddande skikt vid småsår.

Det ska finnas många användningsområden men här är några.

Man ska också kunna använda den till att dra ut stickor, flisor, vätskan ur blåsor, var ur bölder, var annars, värk (ofta ej definerat men reumatism nämns ibland), vid getingstick, fästingbett, utslag, brännskador, självsprickor och som sårmedel. Dessa har jag däremot inte testat än.

 obs. Jag är inte läkare, vid allvarligare problem sök upp läkare.

 Som alltid när det gäller örtmedicin ska man alltid kolla om man tål det först. Enklast är att smörja på lite i armvecket och låta det vara i 24 timmar innan man använder det i större mängd.

Källa: erfarenhet, Åter och shenet. Receptet jag använder kommer ursprungligen från Åter nr1/13

.

l'm back

Annons:
VildaVittra
10/9/13, 6:21 PM
#1

Kådsalva ska tydligen vara bra för röda barnrumpor också.

Ett par varningens ord om att smälta en större mängd kåda inomhus, det stinker verkligen så gör det helst utomhus.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

tlover
10/9/13, 6:29 PM
#2

#1 aha jag tyckte det luktade gott, kanske har jag knasig näsa 🤪

l'm back

Gia91an
10/30/13, 3:34 PM
#3

Kan man skörda kåda nu eller är det för sent? Blev jättetänd på att göra detta! :)

tlover
10/30/13, 3:35 PM
#4

#3 vad jag förstått kan man skörda kåda året om, jag har då inte sett motsatsen nånstans

l'm back

Gia91an
10/30/13, 3:37 PM
#5

och det var från gram man skulle ta?

Jag ser kådiga julklappar i min framtid! xD

tlover
10/30/13, 3:41 PM
#6

#5 gran anses vara bäst och det är det jag testat, vissa kör både tall och gran eller bara tall också men det har jag inte testat.

l'm back

Annons:
Gia91an
10/30/13, 3:43 PM
#7

6# Detta ska bli intressant att testa! Men hur tappade man det? Finns det någon annan artikel som berör det mer? Praktiskt att jag känner en skogsägare! :)

tlover
10/30/13, 3:46 PM
#8

#7 du tar kådan som redan är "ute", den som är rinnig (eller har runnit men är torr/hård) eller den som är som kulor främst.

Man kan skörda genom att skada trädet (tex rista ett djupt V på trädet) men då tar det tid, jag skulle helt enkelt skörda det som redan finns om inte det blir mängder med kådsalva som ska göras.

l'm back

Gia91an
10/30/13, 3:48 PM
#9

okej… Dum fråga kanske, men hur får man tag i den "rinniga" kådan? :) Jätteintressant ämne btw!

tlover
10/30/13, 3:52 PM
#10

#9 vanligtvis så har den hunnit torka så man bara bryter lös den, annars så kan en kniv (som man kan vara utan tills man fått bort kådan) vara bra för att skrapa bort den från trädet (och så skapar man ner den i burken eller vad man nu har med sig för kådan)

l'm back

Gia91an
10/30/13, 6:00 PM
#11

10# aha då fattar jag! Jag ska nog bannemig på kådjakt om ett tag! :) Perfekt att dra med hunden på! :D

VildaVittra
10/30/13, 6:31 PM
#12

#11 Lär hunden att spåra kåda.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

[JeanetteK]
11/5/13, 6:03 PM
#13

Vilken spännande tråd! #11 Berätta hur det går på din kådjakt. Kanske jag också ska testa detta.. 🙂

Annons:
Gia91an
11/5/13, 7:13 PM
#14

13# Ja när jag har lite tid över när denna tentan är inlämnad då ska jag gå på kådjakt igen… Förra gången var det för mörkt och lyckades bara få kåda på fingrarna… men gud vad gott det luktade! :D

Zhiwa
11/11/13, 1:17 PM
#15

Detta ska jag verkligen testa att göra! Tack för tipset :) finns det mer bra tips på olika salvor och annat man kan göra på den här tråden?

tlover
5/21/14, 9:25 AM
#16

Fun fact: skogsmyror desinfekterar sig med kåda innan dom går in i myrstacken.

Jag har förresten testat kådsalva mot munsår nu och det läkte ut på mindre än 2 dagar (jag tog det tidigt däremot)

l'm back

Sindri
12/11/14, 10:13 PM
#17

Spännande recept! Jag undrar bara vad silar du kådan med oljan igenom? En sil eller silduk? Kan man få det rent efteråt?

tlover
12/12/14, 8:03 AM
#18

#17 Jag använder silduk som jag sen rengör en omgång med fett (margarin el olja beroende på vad som finns hemma) innan den åker i tvätten "på riktigt"

l'm back

Sindri
12/12/14, 2:50 PM
#19

Åh, tack. Kan man ta kåda när som helst på året?
Grannen har en enorm granhäck som är väldigt misskött och spretig. Jag får säkert ta där om jag frågar. Det är ju inte minusgrader än. Räcker det?

tlover
12/12/14, 3:10 PM
#20

#19 Vi har då tagit det när som helst på året men vanligtvis blir det på vintern av nån anledning.

l'm back

Annons:
Sindri
12/12/14, 6:20 PM
#21

Aha! Då skall jag fråga grannen bums.

VildaVittra
12/15/14, 1:59 AM
#22

Jag silar kådan genom en tesil, den bör dock inte användas till te sedan. 😛

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

camat
12/19/14, 7:03 PM
#23

egentligen behövs det inte stor skada på granan . men vi brukar använda träd som står i rågången och hugga in rågång- markeringar så det blir väll några som det rinner grankåda ifrån

NiklasTyreso
3/19/15, 7:52 PM
#24

Jag lägger finhackad tall- eller grankåda i en glasburk, fyller på med olivolja så det täcker kådan, och sätter på locket och ställer det i ett soligt fönster 6 veckor på sommaren. Sedan filtrerar jag bort resterna av kåda och använder den kåda-doftande olivoljan.

Jag smälter tre delar bivax i microvågsugnen och häller på sju delar kall kåd-olja. Medan man häller i kall kådolja i smält bivax stelnar bivaxet så man kan få värma lite till i micron, men jag värmer bara precis så mycket att allt blandar sig. Jagvill inte koka sönder några nyttiga ämnen i vaxet, olivoljan eller kådan. På detta sätt tillverkas en salva som aldrig hettats upp högre än till 70 grader celcius.

När salvan selnar kan den bli något hård, men om man skrapar med en sked blir den avskrapade salvan perfekt i konsistens.

Sindri
3/19/15, 8:24 PM
#25

Det låter inte dumt! Måste bara se till att fixa lite kåda. Har inte varit på granhäcken än, men det blir väl…..

gardit
5/28/15, 4:24 PM
#26

Jag har inte gjort egen salva, men jag kan intyga att den är underbar på torrsprickor, småsår och liknande. Första hjälpen för slitna fötter!

NiklasTyreso
5/30/15, 4:09 PM
#27

Jag använder min kåd-bivax-salva både till fötter och händer och den är väldigt skön att smörja med och luktar gott!

Annons:
*~HamsterHamster~*
5/30/15, 6:40 PM
#28

Finns det någon ersättning för bivax? kan man använda shea smör? eller kanske Kakaosmör?

mvh, HamsterHamster

Hela mitt liv går ut på djurskydd.

vallhund
5/30/15, 7:33 PM
#29

Jag har en burk som är 20+ år, inköpt av Vilt-Hasse på marknad. Konsistensen kan närmast liknas med limstift.

Super till nariga trampdynor på hund, enda de inte slickar bort direkt, dryg är den oxå, därav åldern.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

tlover
5/31/15, 9:26 AM
#30

#28 Vaxet är ju en emalugator (heter det väl) så shea el kakaosmör borde inte funka. Eventuellt finns det nått vegetabiliskt vax men jag har aldrig testat (vi har ju bin, så vi har bivax).

l'm back

*~HamsterHamster~*
5/31/15, 9:59 AM
#31

#30 tror det heter emulgator, ja det finns vegetabiliska vaxsorter hittade dem på internet, men tack för svaret ändå =)

mvh, HamsterHamster

Hela mitt liv går ut på djurskydd.

NiklasTyreso
6/3/15, 11:53 AM
#32

Bivax håller bra utan att härskna. Jag kan tänka mig att man kan byta vaxet mot ex kokosfett men då måste man kylförvara salvan och hålla reda på när sista förbrukningsdag är angiven.

Intehärutandär
6/5/15, 4:42 PM
#33

Morfar hade alltid kådsalva. Jag har kikat efter det på Hälsokost, men där finns det inte. På marknad kan man finna ibland. 

Vi hade det då jag växte upp bredvid aloe veran till alla möjliga sår, torrhet och läppbalsam. Funkade suveränt till vår dåvarande hunds torra trampdynor. Hoppas finna igen.

Forsnäs Hemman
6/7/15, 7:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#34

Vi kokar kådsalva, enligt farmors gamla recept. =)

Vi säljer, men  har ingen web-butik än, häller just på att snickra ihop en. 

65kr per burk och 28 kr frakt.

Annons:
[malda]
2/12/16, 9:36 PM
#35

Livar upp en gammal tråd här! Jag har precis gjort mitt fösta försök. Började med att blanda kåda och olja, och skulle lösa upp kådan. Men jag upplevde det som väldigt svårt..! En del löstes nog upp, baserat på lukten och färgen. Men mycket kändes som att det inte alls gick att lösa upp, det är mest en seg, brun klump av kåda och diverse skräp (bark och småbös?). Ska det vara så? Får man räkna med det och helt enkelt ta mycket mer kåda? Eller finns det något bra trick?

VildaVittra
2/12/16, 9:44 PM
#36

#35 Jag smälter kådan separat och filtrerar den genom en tesil, då blir man av med allt skräp i den. 

OBS! tesilen är inte god att använda till te sedan. 🤢

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

[malda]
2/12/16, 10:28 PM
#37

#36 Tack för tips! Jag provade det lite snabbt nu. Det känns som att det var bättre, för att man får en bättre uppfattning av hur mycket kåda det blir. Men alltså… det hamnar ju kåda överallt, och det är så väldans kladdigt! Jag vill ju att allt ska hamna i "slutburken", nu fastnar ju massor i burken jag smälter i, och i silen, och mest överallt 🥵

tlover
2/12/16, 10:33 PM
#38

#37 därför har jag lite extra om jag är osäker. Jag använder silduk istället för tesil och använder fett av något slag för att "diska" det.

Tänk på att du helst inte ska hälla sådant med kåda i avloppet (det kan orsaka stopp om man har otur.)

l'm back

Upp till toppen
Annons: