Annons:
Etiketterekotänk-och-ekonyheterartikel
Läst 10234 ggr
VildaVittra
2014-01-16 05:23

Älskade plast

Vi är omgivna av plast i vår värld, vi använder det materialet till väldigt mycket. Men tänker vi på effekterna egentligen?

Nedan länkas till en dokumentär som jag tycker alla ska se. Den gick på svensk tv för några år sedan, men ämnet är högst aktuellt ändå.  Det är svårt att helt undvika plast, själv gör jag dock mitt bästa för att använda så lite som möjligt.

Reflekterar du över ditt användande av plast?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
VildaVittra
2014-01-24 09:21
#1

En väldigt kort, men stark film om vilka effekter nedskräpningen har.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

TjockaBerta
2014-01-29 12:46
#2

Helst undviker jag att använda plast. När jag fick första barnet insåg jag att det var ohållbart med att förbruka så mycket plast som vi gjorde. Jag köpte hållbara plastburkar och bytte ut mot engångsplasten. De burkarna har jag fortfarande kvar. 

Dessutom använde jag tygblöjor på tre barn. Även när de gick på dagis. Jag skickade med på morgonen och tog hem en kasse för tvätt på kvällen. 

När jag handlar har jag antingen egen väska med mig eller så återanvänder jag plastkassar flera gånger innan de blir soppåsar.

Nu har vi börjat med att kompostera hushållsavfallet, där jag bor. Då visar det sig att det som blir kvar i sophinken nästan bara är plast. Vi borde återvinna den  också men vi har inte plats och ork för flera fraktioner nu. Vi får se längre fram.

>>>Malum domesticum<<<

Aryana
2014-08-29 15:23
#3

En bra bok i ämnet är Makt plast gift & våra barn, av Ethel Forsberg.

Utgiven i februari i år. Beställde in boken till ett lokalt bibliotek, läste ut och köpte sedan ett eget ex.

Be grateful - check your motives - act with love - watch you attitude - forgive

TjockaBerta
2014-08-29 17:05
#4

Uppdatering. Vi har nu även plastinsamling under diskbänken. Det var inte så svårt :D

>>>Malum domesticum<<<

[JeanetteK]
2014-08-29 17:21
#5

Här i kommunen där jag bor funkar sorteringen otroligt bra! Det var en mycket glad överraskning när vi flyttade hit. Där vi bodde innan fick vi åka iväg med allt sorterat skräp, men här kommer de och hämtar allt! Suveränt. Det har också gjort att vi är mycket mer noggranna med sortering. I och med självscanning så kan man använda medhavda påsar och väskor. Jag brukar även väga frukt och grönt och antingen ha det löst i väskan eller också i samma påse. Sätter alla prislappar på samma påse. Man skulle kunna göra mycket mer.

TjockaBerta
2014-08-29 18:20
#6

#5 Hörde om det i morse på radion. Det kanske blir så i flera kommuner när de tar över ansvaret för återvinningen. Det låter jättebra. Smart tänkt med prislapparna.

>>>Malum domesticum<<<

Annons:
tlover
2014-08-31 09:50
#7

Vi återvinner inte plast eftersom det ändå hamnar bland brännbart sen (det är för långt till närmaste plaståtervinningsfabrik så dom som tar hand om sånt bränner det bland brännbart istället)

l'm back

[Thiah]
2014-08-31 15:31
#8

Jag försöker fundera på mitt plastanvändande och använda flaskor (de få gånger jag handlar dricka i plastflaska) många gånger och återanvända plastpåsar osv…

I vårt förra husbolag kunde man sätta all plast i en låda som gick till fjärrvärmen och där brändes upp (med annat brönnbart) där vi bor nu är det bara glas, metall, kartonger noch papper som återvinns.

Varga
2014-09-12 13:27
#9

Måste bara påpeka att jag har för mig att den plast som hamnar i brännbart fortfarande gör mer nytta än om den bara hamnar huller om buller med resten av soporna, i och med att de bränner den för just värme.  Enligt den här artikeln är vi i Sverige bland de bästa i världen på just det där med att omvandla sopor till värme och energi; http://www.iflscience.com/environment/less-1-swedens-trash-ends-landfills

Atropa
2014-09-22 21:29
#10

Usch den här filmen fällde jag många tårar till första gången jag såg den.. Fortfarande lika kraftigt inslag när jag såg den idag. Hoppas alla som har hjärta även tänker på sopsortering etc.

Upp till toppen
Annons: