Recept

Mandelmjölk

2014-11-26 15:34 #0 av: [JeanetteK]

Dokumentation av mitt första försök att göra mandelmjölk.

Mjölken tog slut igår och jag bestämde mig för att testa att göra egen mjölk i stället för att åka och handla. Jag hade sötmandel hemma så första försöket blev att göra mandelmjölk. Till en början tog jag 200 gram mandel och la i blöt över natten. Jag läste en massa olika saker på nätet om detta och bland annat lärde jag mig att man lättare tar upp näringsämnen i nötter och frön om de får ligga i blöt först. Logiskt när man tänker på det, men något jag inte reflekterat över. 

I morse gick jag upp lite tidigare för att ta hand om mina mandlar. Sonen och maken var lite skeptiska till mitt hurtiga "idag blir det mandelmjölk till gröten!" och var beredda att äta smörgås istället. Glad

Jag la i nötterna i mixern och hällde i ca 5 dl vatten och ett par teskedar vaniljsocker. Enligt receptet kunde man här mixa i ett par dadlar också, men det fanns inte hemma. 

I receptet stod det också att när man mixat ordentligt kunde man ha i upp till 5 dl vatten till och späda till önskad konsistens. Men jag tyckte inte det behövdes så mycket mer vatten för det var rätt tunt redan. Men jag hade i 2 dl till bara för att. Lipar

Sen skulle mjölken silas. Jag använde min saftsil. Man kan använda en nylonstrumpa eller liknande om man inte har en sån. Jag kramade ur all vätska ordentligt. Mandelresterna tänker jag baka på senare idag - maken vill ha mandel-kladdkaka så det ska det bli. 

Mandelresterna

Mjölken var jättegod! Med gröt och sylt blev det som en efterrätt. Till och med min superkräsne 15-årige son åt det och tyckte det var jättegott. Enkelt, sött och gott! Värt att testa för den som är nyfiken. Tummen upp

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-26 15:41 #1 av: kattöga

Åh, vad roligt! Det både låter och ser ju supergott ut! Toppen att du berättar hur du gjorde, tack! Grattis till supergod frukost och mjölk! 

Ska leta i strump- och linneskåpen nu! Skrattar

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-11-26 16:18 #2 av: [JeanetteK]

Tack! Det var nästan oförskämt enkelt! Det här är en bra sida för inspiration verkligen! Glad

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-27 22:03 #3 av: PogoPedagog

Hur står sig mandelmjölk mot komjölk miljömässigt? Att komjölk inte är det miljösmartaste vet jag men att importera mandlar kan inte heller vara jättebra va? Någon som vet vilket som "vinner"? 

Gjorde för övrigt pannkakor på mandelmjölk idag, visserligen färdigköpt mandelmjölk, men pannkakaorna blev super! Godare än "vanliga" :)

Anmäl
2014-11-28 14:13 #4 av: [JeanetteK]

#3 Kan inte tro att det är särskilt miljövänligt att importera mandel - det känns som att närproducerad komjölk bör vara smartare rent miljömässigt. Eller? FunderarKan tro att det blev gott i pannkakor, det var ett bra tips! Tummen upp

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-28 18:06 #5 av: kattöga

Tar bort - vill inte sno tråden. Lägger in i "mjölk"-tråden istället.....

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-11-28 18:23 #6 av: kattöga

Tar bort....  ;)

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-11-28 19:04 #7 av: VildaVittra

#4 Mandel odlas i stora besprutade monokulturer, så nej, det är inte speciellt miljövänligt. Kanske skulle den inhemska hasselnöten vara något att göra mjölk på? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-11-28 19:07 #8 av: kattöga

Jag gjorde hasselnötsmjölk på "ekonötter". Kanske mer miljövänligt (?) men dricker man mycket mjölk så är det åtminstone inte mer ekonomiskt. Fast å andra sidan, "massan" som blir kvar, kan ju också användas, till annat, så vet inte hur det ser ut med ekonomin. Gott blev det dock!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-11-28 20:05 #9 av: slarvigt

Nä, det är nog inte så miljösmart, men gott som sagt. Jag gör ibland fröbollar med bland annat mandel, då brukar jag passa på att göra mjölk också, så får massan vara till bollarna. Mjölken blandar jag sedan med bär och gör goa smoothies på, så den samlade glädjen av några få nötter någon gång ibland blir ändå ganska stor... :)

Anmäl
2016-05-01 19:10 #10 av: Eldflinga

Läckert tips, ska definitivt testas även i mitt kök! Glad

Anmäl
2016-05-24 20:43 #11 av: Äppelsnäckan

För att få fram komjölk går det också åt mycket energi i form av massor av mat och vatten till korna. Testa göra havredryck på svenska havregryn!

www.Marsvinet.com - Allt du behöver veta om marsvin!

Anmäl
2016-05-30 16:48 #12 av: Lisabet

Massor av gräs till korna, ja, och gräset kan växa på marker som inte duger att odla på. Så det är verkligen miljösmart. Dessutom stöder man mångfald av olika växter i hagarna.

Anmäl
2016-05-30 19:10 #13 av: Äppelsnäckan

Fast hur många bönder låter sina kor äta endast gräs?

www.Marsvinet.com - Allt du behöver veta om marsvin!

Anmäl
2016-05-31 10:47 #14 av: Lisabet

Ju fler som köper gräsbeteskött, desto fler kor får leva på gräs.

Anmäl
2016-05-31 19:33 #15 av: Tant Grön

Passa på nu i sommar att titta in i en kohage. Där växer gräs, smörblommor maskrosor och kanske några tistlar. Titta sen på dikesrenarna som slås en gång per år. Det är där den biologiska mångfalden finns nu för tiden.

Inte så många som har råd eller bryr sig om att köpa gräsbeteskött.

Anmäl
2016-05-31 20:04 #16 av: ManU77

#15 Efterfrågan på gräsbeteskött ökar allt mer, vilket är riktigt bra. Ska vi ha en värld kvar måste vi ha djur på markerna, det står helt klart.

Anmäl
2016-06-01 10:26 #17 av: Lisabet

Har man råd att göra mandelmjölk när mandeln kostar ca 35:- för 200 g, så har man råd med gräsbeteskött. Skippa bara mandeln annars.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.