Riset som kostar människoliv
Visste du om att det går åt 3000-5000 liter vatten för att producera 1 kg ris? vet du om att de som odlar riset saknar skyddsutrustning och får då svåra sjukdomar till följd av besprutningen?
Läs denna granskning: http://www.radron.se/granskningar/ris/
Äter du mycket ris?
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Jag äter ris 1-2 gånger i månaden :)
Jag äter ris väldigt sällan, hatar både smaken och konsistensen…
// Linah
Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
Gerbilsidan
1-2 gånger per halvmånad/månad. Men jag kan skylla på att det inte är jag som tar hem och tillräder det, haha.
~ Rheen.
2-4 ggr/veckan tyvärr. Potatis är underbart men lite långrandigt om man ska äta det varje dag (tål inte gluten).
Jag önskar att det skulle gå att veta om riset man köper är den sorten som odlas på "torr"* mark
* Det finns ju två huvudsorter av ris, en som odlas i mark som dränks av vatten som man oftast ser på bilder och en som odlas på icke blötlags mark. Den kräver nog däremot mycket mer vatten än tex potatis men mindre än sorten som odlas på blötlagd mark.
l'm back
#4 Men potatis kan man väl äta nästan varje dag 😍kokt, stekt, bakad, mosad, pommesfrites, gratäng, rostad, eller pressad så den påminner om ris.
Riset du tänker på är nog arborioris, tror det är det som odlas på torrare mark. Har för mig att det odlas i Italien.
#5 Tyvärr så tryter fantasin då det är dags att laga så det blir kokt eller uppstekt. Men, ja potatis är gott 🙂
Nuförtiden finns det även "vanligt ris" som odlas på torrare mark. Det är populärt i Afrika bland annat.
l'm back
Äter aldrig ris.
Tride.
Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling
"Livet är inte lätt men intressant" storafamnen
Äter nästan aldrig ris, men om det skulle serveras någon gång per årtionde så bråkar jag inte om alternativ, utan tar det som det kommer.
Jag äter ½-1dl torrvara ris 2-3ggr/vecka. Jag tror inte måttliga mängder ekologiskt ris är särskilt farligt för miljön. Att det används mycket vatten har bara betydelse när t.ex. Coca Cola eller andra stora företag använder så pass mycket vatten att det blir brist för lokalbefolkningen som odlar ris och annat. Det är ris och annan mat som vattnet ska användas till. Jag äter Risentas ekologiska ris som odlas i Italien, där är det iaf inga problem med risodlingen.
#9 En av de negativa sakerna med ris och vattenanvändning är att när mark hamnar under vatten börjar marken släppa ut metan och metan är en växthusgas som är många gånger mer potent än koldioxid.
Så att använda ris ökar växthuseffekten väldigt förenklat. När det gäller just det så är ju vattenanvändningen som coca cola använder bättre (men säkert dåliga på andra sätt så jag stöder inte alls dom).
Både ekologiskt och oekologiskt ris växer på marker som har täckts med vatten (om inte det är den sorten som odlas på torra land men det går ju inte att veta vilken sort det är man äter).
l'm back
Ofta är det bättre att välja mer lokalproducerad mat, som inte transporterats runt jordklotet. Ris äter jag som julgröt, men annars föredrar jag potatis.
Jag gillar inte ris, men resten av familjen älskar det, så det blir 1 till 2 gånger i veckan.
Om jag inte svarat på något i en tråd får du gärna skicka iväg ett PM
2-4 ggr/v. Lagar mest mat som är godast med ris till. Men ska försöka skära ner på riset och ersätta det med annat. Tänkte testa "blomkålsris".
Äter ris ungefär 1 gång varannan vecka
Ni som äter ris ofta, är ni inte oroliga för arseniken, speciellt om ni ger barnen?