Återbruk och skapande

bli självförsörjande på grönsaker

2016-02-08 13:36 #0 av: Aloe.Vera

jag har satt i gång ett projekt, projekt självförsörjande

men nu undrar jag vart börjar man egentligen?

ska man plantera i omgångar?

och hur blir det med kompost, snabba och enkla metoder för att skapa så bra jord som möjligt.

Anmäl
2016-02-08 13:40 #1 av: VildaVittra

Det du ska börja med är att odla sådant som du tycker om och som är hyfsat lättodlat. 
Ett enkelt sätt att göra jorden bra är att täckodla, då sker komposteringen direkt där du odlar. En bra jord kommer inte snabbt, där måste du ha tålamod och låta det ta sin tid. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-08 13:45 #2 av: Aloe.Vera

jag har beställt hem en del ''lätta'' frön som morot, persilja,purjulök , sallad ,mangold,  och lite mellan svåra som squash och pumpa, majs ...hm vad mer...  jo tomat o gurka aubergine som ja tänkt ha i växthus.

vill gärna prova potatis, för det äter vi ganska mycket , och blir lagom mätt på hahah ..

men odlar man i omgångar, så man inte får allt samtidigt då? vilka är bra att förvara?, vi har en vinkällare, kallkällare eller vad man ska säga. om det kan vara bra?

Anmäl
2016-02-08 13:50 #3 av: VildaVittra

Alla utom mangolden och salladen sår du en gång, vissa som auberginen bör du så ganska så snart. 
Hur och när står på påsarna.

Potatis, pumpa och morot går bra att lagra, resten får man exempelvis frysa för att ha en längre tid. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-08 13:52 #4 av: Aloe.Vera

hur länge kan man lagra pumpa, morot och potatis i ett kallföråd?

Anmäl
2016-02-08 13:54 #5 av: VildaVittra

Potatis och morötter kan man lagra tills nästa vår och plantera om dom om miljön i förvaringen är rätt. Pumpa håller sig några månader. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-08 13:57 #6 av: Aloe.Vera

okej känns som om ifall jag lyckas så kommer jag kunna vara självförsörjande i ganska många månader,  lök och vitlök får jag nog också plantera.

men man kan ju laga ganska god mat på lök o potatis, o morötter kan man ju göra morotsbiffar av.. 

finns det annat gott o bra man kan plantera som man kan använda sig av som är mättande eller vad jag ska säga..

Anmäl
2016-02-08 13:58 #7 av: Aloe.Vera

läste något om bokashi kompostering.. kan det vara något? eller ska jag försöka mig på gamla goda hederliga kompostlådor och vänta till nästa år o köpa in egen nyttig jord i år.

Anmäl
2016-02-08 13:59 #8 av: VildaVittra

#6 Vitlök sätts på hösten, men sättlök till gul lök planterar man på våren. 

Rabarber är en tacksam planta att odla. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-08 14:04 #9 av: Aloe.Vera

men vitlök man man sätta redan nu så vitt jag vet..

rabarber har jag faktist hihih och en del andra frukter, ganska mycket hallonplantor, vinbärs och ett gammalt plommonträd.

har även stora planer på att plantera ner nya frukträd, bla äpplen och fläder, blir nog många pajer om några år hihihih marmelader o annat mums också..

Anmäl
2016-02-08 14:06 #10 av: Aloe.Vera

egentligen gillar jag frukter mer än grönsaker, så jag kanske borde satsa på mer frukter

Anmäl
2016-02-08 14:19 #11 av: DesK

#7 Jag kör med bokashikompostering och jag tycker att det funkar jättebra, även när jag bodde i stan. Du kan läsa mer om Bokashi på sajten bokashi.se

Désirée

Anmäl
2016-02-08 14:56 #12 av: Aloe.Vera

# 11 ser bara små behållare bokashi, finns det några stora man kan ha utomhus, eller något liknande

Anmäl
2016-02-08 15:32 #13 av: DesK

Bokashikompostering bygger på att man komposterar i de små hinkarna inomhus med bokashiströ. När den lilla hinken har fått stå inne i ca 14 dagar, så kan man tippa över innehållet i valfri kompost utomhus. Bokashi är ett slags fermentering, lite liknande t ex surkålstillverkning eller suströmmingstillverkning. Nu har jag två små hinkar med tappkran inomhus, som jag tappar av vätskan ifrån, flera gånger under den tid som den står inne. När en hink har stått orörd i ca 14 dagar, börjar jag med att tappa av vätskan och sedan tippar jag ut själva komposten i en varmkompost på tomten. Därefter börjar jag på ny kula inomhus.

Désirée

Anmäl
2016-02-10 10:54 #14 av: Aloe.Vera

kan man använda ströet i en kompost utomhus också eller gäller detta bara dem här inne-hinkarna du nämner? 

Anmäl
2016-02-23 08:47 #15 av: DesK

Sorry att du fått vänta så länge på svar! Förlägen Eftersom bokashimetoden bygger på att det ska utvecklas värme och mikrober ska utvecklas i komposten, så blir det oekonomiskt att använda bokashiströ direkt ute i komposten. Bättre i så fall att gräva ned en bokashihink i komposten ute, efter att den har stått inne ett tag först.

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.