Artiklar

Eget garn

2013-05-22 19:13 #0 av: VildaVittra

Tänk dig att kunna producera ditt eget garn, helt utan kemikalier och ofärgat. Eller att ta tillvara på material som annars skulle slängas? Vore inte det en dröm i en giftfylld värld? Det är inte omöjligt alls, inte ens om du bor inne i stan.

ULL

Sjal i angoragarn, bild från commons.wikipedia.org

Många pälsdjur har två typer av hårstrån, den ena är täckhåren som är relativt styva, den andra är ullen. Ull från de flesta djur går att spinna, men ska garnet bli hållbart bör ullen vara ca 6 centimeter lång. Man kan spinna gran på ullen från ett flertal djurarter, några jag testat är från får, katt, hund och kanin. I gammalt raggsocksgarn är det getragg som man blandat med ull, nu för tiden har raggen ersatts med nylonfibrer istället.

Kaniner, katter och hundar får man ju ha var man än bor, har man inga egna så är det bara be bekanta att spara på ullen de borstar ut ur pälsen varje vår.

VÄXTMATERIAL

Linfält, bild från http://commons.wikimedia.org

I Sverige växer det en del spånadsväxter naturligt samt i odlingar. Lin var vanligt förr att folk odlade, men mindre vanligt nu. Men vill man prova på att följa linet från sådd till garn så säljer Impecta spånadslinfrö, för linfröna man köper i mataffären kommer från en annan sort med korta fibrer, så de duger tyvärr inte.

Men vad många inte vet är att man kan göra garn av brännässlor, så kallat nättelgarn, metoden ska likna den som används till lin, men jag har tyvärr inte hittat exakt hur. Även växten med så många namn Mjölke, Mjölkört samt Rallarros har använts.

Hampa får man inte odla utan licens, så jag tror vi tar och hoppar över den.

ÅTERBRUK

De flesta av oss har gamla slitna lakan i skåpen, de går alldeles utmärkt att klippa och riva i långa remsor och sedan använda till att virka och sticka med. Nålar på 10 mm brukar vara lagom till remsor på 2-3 cm bredd.

Kattigloo gjord av två gamla slitna påslakan.

Man kan göra återbruksgarn på en uppsjö av material. Fleece, gamla kassettband, cykelslangar, bara fantasin sätter gränser.

SLÄNDA OCH SPINNROCK

Som nybörjare så ska du använda dig av en slända om du ska spinna ull eller växtfibrer, då en spinnrock kräver vana samt tempo. En slända är lätt att göra själv, på bilden ar jag gjort en av en bit blompinne, en snusdosa med lite gips i sig för tyngd och en krok. Men det finns alla möjliga varianter, en del gör av en cdskiva, andra köper färdiga. Hur tung slända du ska ha är beroende på hur tjockt garn du vill ha. Sedan finns det både topptyngda samt bottentyngda sländor, de fungerar precis på samma sätt, så det är en smaksak vilken man väljer.

Hemmagjord återbruksslända, bottentyngd

Spinna på slända är lätt att lära sig och dessutom roligt. Man fastnar i spinnträsket och börjar titta på allt och undrar om det möjligtvis går att spinna garn på det.

Förstasidans bild kommer från http://commons.wikimedia.org

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-26 18:55 #1 av: Varga

Åh vad kul! Har aldrig hittat någon direkt bra guide för hur man spinner med slända (men jag glömmer i och för sig alltid bort youtube när jag ska lära mig saker)... Nu blir jag hur sugen som helst, måste skaffa en pinne med en krok och någon tyngd bara! :D Har en del säckar med ull som ligger och väntar på hämtning hos en bekant.

Anmäl
2013-05-27 11:34 #2 av: Bruden-Mbuti


har mormors gamla sländor som bara ligger framme som prydnader. borde ta mej tid å prova nån dag.

har fårull som legat i skåpet i flera år.

är nog dax att ta å göra nåt av det.

Anmäl
2013-05-27 14:26 #3 av: LinaLj

Älskar att spinna. Fick en "ny" spinnrock förra veckan som jag längtar efter att få pröva ordentligt. Men jag måste hitta lite ull först.

Anmäl
2013-05-27 14:28 #4 av: Lorita

Jag tovar min ull men en kompis till mig  ska börja spinna den och då kommer jag att få lite av henne (jag gilllar att virka när jag åker buss)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-05-27 14:36 #5 av: Magi-cat

Spinna är roligt.

Jag spann rätt mycket förr, bl.a. angorakaninull. Det blev ett härligt mjukt garn....


"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-05-27 22:29 #6 av: [fabienne]

Det är så rogivande att spinna. Synd att jag är så lat att det aldrig blir av att jag kardar någon ull. :) Jag har sedan i höstas försökt få ihop en stickad tröja av egenfärgat och spunnet garn men det går nog åt skogen för jag tror jag gett mig in på något lite för svårt som första stickprojekt... Blir nog att repa upp och göra en halsduk istället. Bifogar en bild på mitt allra första garn jag spann på slända. Glad

Anmäl
2013-05-28 07:07 #7 av: [Iyen]

Kanske skulle vara ett projekt till hösten. Pälsen på hunden växer 1cm/månad. Brukar bli 1-2 kassar med hår som åker i soporna

Anmäl
2013-05-28 22:30 #8 av: Yolle

Har strax under 2 kg ull hemma, ska sätta mig och karda det, sedan kommer mina föräldrar hit med min spinnrock så ska man lära sig att ta tillvara på all ullen. :)

Anmäl
2013-08-26 15:37 #9 av: [incendium]

Härligt att se ämnet dyka upp här med. Ska bara tipsa lite snabbt om att det finns ännu enklare (lite lättare att hantera men mer tidskrävande i längden) sätt att spinna på. Det handlar då om att spinna på en spinnkrok. Speciellt smidigt när man ska komma igång och lära sig att hantera själva ullen innan man går över till en slända där man har lite mindre kontroll över snurrandet.

Det enda materialet som behövs då är en kvist formad som en lång etta. Anmäl
2013-12-08 21:05 #10 av: Tant Grön

Har nu skaffat ull, kardor, snusdosa och blompinne. Nu skall det äntligen bli av. Tummen upp

Anmäl
2013-12-08 21:29 #11 av: VildaVittra

#10 Men vad skoj! Visa gärna upp resultatet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-12-08 21:32 #12 av: Tant Grön

Man skall väl tvätta ullen först? Har tänkt att tvätta i ljummet vatten innan jag kardar.

Anmäl
2013-12-08 21:39 #13 av: VildaVittra

Nej, det måste du inte göra. Lanolinet fungerar som klister vilket underlättar för nybörjare.

Men man blir väldigt flottig om händerna då och det stinker stall.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-12-08 21:44 #14 av: Magi-cat

Nej, man tvättar inte ullen innan, om den inte är katastrofalt smutsig. Det är lättare att spinna om ullfettet är kvar och resultatet blir bättre.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-12-11 19:13 #15 av: NeonNea

Oj! Nu blev jag sugen på att kamma min tjocka katt och skaffa mig en slända/spinnkrok! Skämtar

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2013-12-11 19:20 #16 av: VildaVittra

#15 Jag tog de steget längre och trimmade ner min.Skrattar

 photo PICT0267.jpg

Innan någon sätter kaffet i vrångstrupen, så är orsaken till trimningen av denna kisse densamma som hennes namn, dvs Tova.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-12-11 20:34 #17 av: Magi-cat

#16 Tur att du lade till den där meningen på slutet...SkrattarKatt

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-12-11 20:42 #18 av: tlover

#16 ser nästan ut som vår katt förra året, men hon var trimmad på andra ställen (av samma anledning)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-13 13:39 #19 av: NeonNea

#16 Haha! tyvärr behöver min katt sin päls nu i vinter! Skämtar

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2013-12-17 06:21 #20 av: Lorita

nu har jag fått mitt första garn, tvätta rensa och karda tycker jag är kul, en inte spinna så jag byter min kardade ull mot spunnen ull 50/50 Skrattar

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-12-19 12:30 #21 av: Niiinah92

Min systers svärmor tog med sig en del av den stora mängd päls min mamma borstar bort från hunden och spann garn på det. Ska själv sticka vantar av det i helgen hade jag tänkt.


Anmäl
2014-07-21 11:13 #22 av: [JeanetteK]

Har påbörjat min kardning! Vår bagge Walter är finull och hans ull är jättefin. Har en bottentyngd slända och en spinnkrok sen tidigare, men inte riktigt kommit igång. Men nu så!

Det skulle ju vara underbart med sockor av egen egen-spunnen ull till vintern! Funderar även på att tova sulor. Får se vad det blir. Först karda! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2016-04-16 11:26 #23 av: Imasy

är jättesugen på att göra mitt eget garn. ull kan jag nog få tag på hos nån av bönderna i krokarna.

men vilka tillbehör behövet jag ha? ullen jag skulle kunna få tag på är väl i princip obehandlad. av från fåret och ner i sopsäck typ.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2016-04-17 10:34 #24 av: KickiG

Vill passa på att lyfta fram en varning från det finländska Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) angående återanvändning av VHS-band.

"VHS-band är gjorda av mjukplast. Vid mjukgöringen kan hälsofarliga mjukgöringsmedel ha använts. Oxidlagret som fungerar som bandens ytmaterial och limmet som används i VHS-band kan framkalla symptom hos den som tillverkar eller använder smycket."

På sin Facebook sida skriver Tukes vidare att VHS-banden är inte gjorda för att komma i kontakt med huden. Exakt vilka kemikalier som är använda kan de inte säga eftersom det varierat mellan olika tillverkare. Däremot kan banden förorsaka irritation i hud och ögon, och de rekommenderar inte att man använder band till t ex virkning eller smycken.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.