Annons:
Etiketterartiklarartikel
Läst 8768 ggr
tlover
5/23/13, 7:00 AM

Vilda grönsaker – vår/försommar

Varje Vårvinter sitter jag och min man och drömmer om vårens första ogräs, gärna frästa i mjölkfritt margarin (jag tål ju inte mjölk). Sen så kommer våren och vilt grönt växer snart i mängder men tyvärr så hinner man ju inte plocka allt. Förutom att det är gott så är det nyttigt, gratis och miljövänligt också. Men man måste veta vad det är man plockar så att införskaffa eller låna en bra flora är bra och sen får man gärna dubbel och trippelkolla källorna på att just det skulle vara ätbart.

Mycket av dom ”värsta ogräsen” är ätbara tex maskros och kirskål Jag har inte testat alla vårgrödor än men en del äter jag så länge det finns på våren och sommaren.

Några vanliga vilda grönsaker på våren är tex

Maskros som man kan äta både unga blad, ny utslagna blommor och rot men jag har inte testat roten själv, den brukar man ändå oftast skörda på höstkanten. Maskrosor är ju flera olika arter och dom arter med mindre flikiga blad dvs dom med slätare bladkant ska vara minst besk. Maskros är också en medecinalväxt därför brukar jag inte äta mängder av maskros

Till höger nässlor och till vänster annat vilt grönt

Nässlor är väl en av dom mest kända även om många drar sig från att locka nässlor på grund av den brännande bieffekten men det går bort efter upphettning, malning/mixning eller torkning tidigt på våren behöver man heller inte handskar när man plockar dom för dom bränns inte då (det har jag testat) men annars kan handskar, långärmat och sax vara bra att ha. Saxen behövs eftersom fibrerna i nässlor är starka, man kan till och med göra tråd och tyg av dom så lite senare på sommaren kan det vara näst intill omöjligt att plocka nässlor med bara händerna. Nässlor är fulla av vitaminer och mineraler en enkel hemmagjord multivitamintablett är att torka och mixa nässlorna till ett pulver. Ungefär 1 matsked pulver är en ”multivitamintablett”

Kirskål som jag själv inte testat (det finns inte här) men jag vill testa. En viktig grej om man vill få kirskål god ska visst vara att ta dom unga.

daggkåpa

Daggkåpa kan man plocka unga blad av, nästan godast är dom innan dom riktigt slagit ut. Daggkåpa är också en medicinalväxt så man behöver inte äta överdrivet mycket av den.

Rölleka kan man plocka unga blad av, dom är väldigt kryddiga i smaken och bör användas sparsamt, både för smakens skull och för att det också är en medicinalväxt.

Harsyra och Ängssyra kan man också plocka lite för att få syrlighet i salladen men man ska vara försiktig med dom då dom innehåller oxalsyra. Jag använder mest harsyra som prydnad eftersom jag vill helldre äta rabarber än mängder av ängssyra.

Svinmålla är min absoluta favorit, den är så mycket en favorit i familjen att vi funderar på att odla svinmålla. Svinmållans blad är lik bladspenat i smaken och stjälken är lik ärtskidor i smaken och håller man bara nere beståndet kan man plocka dom hela sommaren, när dom blir för lång för att plocka hela plantor på så kan man plocka bladen.

Granskott var det första vilda gröna jag plockade, jag var väl ungefär 10 år och hade hört att man kunde göra örtte på granskott och eftersom mormor och morfar har skog så fick jag testa hemma hos dom. Nu har jag både granskott i sallader och som örtte eller bara nått att tugga på då jag är ute och går. Obs gran är ju ett träd och räknas alltså inte till allemansrätten.

både rallaros, daggkåpa och nässlor syns på bilen. alla ätliga.

Det var några av dom mer vanliga men det finns fortfarande massor att plocka i naturen tex björk, viol, sommargyllen, vass, rallarros, kvickrot och mycket mer, skogsskafferiet har en bra lista där man kan gå efter månad eller lättare/svårare sorter.

Tillagning

Hur ska man då tillaga maten för att det ska bli bra. Ja det mesta av den vilda maten smakar mycket bättre om man hettar upp den, för vissa tex nässlor är det nästan alltid nödvändigt. Ett av dom godaste recepten jag har testat är att fräsa ”viltet”

Fräst vilt grönt

en till två nävar sköljt, rensat och ev strimlade vilt grönt som tex daggkåpa, rölleka, rallarros etc Syrliga saker passar nog inte. Ta minst dubbelt av vad du vill ha gärna mer.

Eller nästan lika mycket maskrosblommor

Ca 5-10g mjölkfritt margarin (el vad folk nu äter) ev mer i en liten kastrull

Hetta upp margarinet och sänk till halvhög medelvärme. Lägg i det gröna och rör om. Det gröna kommer att sjunka ihop och ändra färg och efter ett tag börja lukta annorlunda. När allt är genomkokt (dvs ändrat färg, mjuknat etc) så är det färdigt. Vissa delar kommer att vara nästan friterade och dom delarna är riktigt goda. Serveras till maten eller på tex en macka.

Det skulle säkert gå att fritera det ”gröna” också men vi äter inte friterad mat så jag kan inte göra sånt.

En annan sak man kan göra är att ha det vilda grön i grytor, pastasåser eller liknande.

Den här maträtten gör jag var och varannan dag nu på våren känns det som

Nässelpastasås 2 gigantiska portioner (funkar med annat vilt grönt också)

ca 1 liter nässlor

1 gul lök

1 burk kidneybönor el ca 2½ dl kokta kidneybönor. Det borde funka med bondbönor också

2 stora vitlöksklyftor

olja att steka i

vatten

maizena (ca 2 msk tror jag utrört i kallt vatten) eller annan redning

grönsaksbuljong (efter hur mkt vatten man måste ha i), basilika (äter man den till potatis passar timjan bättre), vitpeppar och sojasås.

Fräs hackad lök, vitlök och nässlor i olja tills löken är mjuk.

Ha i resten av ingredienserna utom maizenan (vatten så att det är i samma nivå som maten) och koka i ca 10 min

häll i maizenan och rör om, smaka av. servera till pasta eller potatis.

Nässelpastasås som just blivit färdig

Man kan också äta ogräset rått även nässlor fast dom måste man mixa eller mala väl innan och dom är ändå lite läskiga att äta.

Tex kan man ha dom i en vanlig sallad men innan man är van behöver man antingen ganska mycket vinegrett eller att blanda ut det väl med annat men tomater passar jättebra ihop med vilt grönt tex.

Att torka bladgrönsaker är ett praktiskt sätt att förvara dom för vintern men sprider bara ut som på tex en bricka  och försvara dom inte i direkt solljus och vänder dom då och då tills dom är torra (det brukar gå snabbt) man kan också förvälla och frysa maten men det tycker jag nästan är lite onödigt omständigt.

Förhoppningsvis har jag inspirerat dig att testa lite av det vilda gröna som finns gratis på fält och i skogar.

l'm back

Annons:
VildaVittra
5/23/13, 2:51 PM
#1

När du skrev "med mindre flikiga blad", menar du då små och flikiga blad, eller menar du bland med relativt släta kanter?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

tlover
5/23/13, 3:10 PM
#2

släta kanter, jag ska ändra så att det framgår bättre

l'm back

pistenbully
5/27/13, 11:26 AM
#3

Intressant! Ut i trädgården och plocka :-D Nässelsoppa med klimp i år toppengott, speciellt när mormor gör det!

[Iyen]
5/28/13, 6:08 AM
#4

Åh någon kring Göteborg som är duktig och vill lära någon annan? PM:a

Bjornen
5/28/13, 6:48 PM
#5

Både daggkåpa och maskros består av många apomiktiska arter. Maskrosor brukar man räkna med omkring 3.000 småarter i 14 sektioner. Beskheten i bladen beror i huvudsak på hur mycket sol bladen får. Ju mindre sol desto sprödare blir smaken.

Upp till toppen
Annons: