Odling

Earth cubes/Jordkuber

2013-05-23 10:02 #0 av: tlover

Earth cubes eller jordkuber på svenska är inte ett så kända men dom har ändå antagligen funnits i fyratusen år och och uppfanns av Inka indianerna. Att så i jordkuber innebär att man gör en gegga på hälften torv och hälften jord och sen tillsätter nog med vatten så att det blir en gegga. Sen trycker man ut dom med en form vilket ger små kuber att så och odla i.

Vi testade att använda jordkuber för första gången i år och vi blev frälst redan första gången vi satte första fröna.

den mindre varianten och resultatet

Vi har köpt två storlekar på formerna en på 1,5x1,5 cm som man sår i och sen omplanterar vi i kuber som är ungefär 5x5 cm.

Och förutom att vi slipper att använda plast (som vi inte vill göra i onödan) så går det snabbare att göra kuberna än att fylla sättkrukor, rötterna skadas mindre vid omplantering och liknande, det är billigt, ingen av våra kuber har möglat i år och förra året förlorade vi säkert hälften till mögel och man slipper leta efter krukor när man börjar och diska dom hela tiden så det är betydligt mer hygieniskt.


Rätt och slätt så älskar vi dom. Det enda negativa är att man inte kan vattna med en vanlig vattenkanna utan måste spreja eller ha en vattenkanna med en bra stril för annars kan kuberna falla isär till en gegga igen och man måste vattna dom en gång om dan minst (men det är bra på det sättet att man inte glömmer för det blir till en rutin).

Vi köpte en sprej”flaska” som man pumpar upp tyck med så det blir enklare. Eftersom vi visste att det skulle bli mycket planterande så skaffade vi en som rymmer flera liter, har en slang så man kan spreja högt och har ett axelband så man kan gå runt med den.

Att göra jordkuber steg för steg

Börja med att blanda hälften torv och hälften jord, om du ska så tar du såjord och ska du plantera om tar du plantjord.

Tillsätt vatten tills det blir en gegga

Min kära make som fyller formen

Fyll formen som ska användas, den minsta ifall du sår den större ifall du planterar om. man måste fylla den bra annars blir kuberna små sen.
Min käre make som pressar ut överflödigt vatten

Sen pressar du ner med handtaget på formen när formen står på ett bra underlag som får bli geggigt, sen lättar du på trycket och tar upp formen.
min käre make som trycker ut kuberna ur formen

Tryck ut kuberna på nått geggvänligt underlag och så frön eller plantera om i kuberna.

klart.


Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-25 12:06 #1 av: Stiw42

Vart kan en få tag på formar för att göra Jordkuber?

Anmäl
2014-02-25 12:13 #2 av: tlover

#1 jag får fråga min man, det var han som köpte dom, men han är på jobbet så jag får försöka komma ihåg det tills han kommer hem.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-25 14:52 #3 av: VildaVittra

#1 Dom finns i olika storlekar:

http://www.lyckliga.nu/kubmakare-micro-20

http://www.lyckliga.nu/kubmakare-mini-4

http://www.lyckliga.nu/kubmakare-maxi,-forkultivering-av-storre-plantor

Självklart vill man ha en av varje, måste gifta mig rikt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-02-25 15:13 #4 av: tlover

Ja nu när du länkar minns jag, det var där vi köpte dom också, vi har inte den största storleken men vi har ju div innerkrukor man kan använda när man vill ha större också.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.