Artiklar

Rädda världen och din ekonomi!

2013-12-08 20:17 #0 av: Torin

Varför skall Du leva billigt? Det finnas många anledningar till att leva billigt. Du kan vara tvungen på grund av låga inkomster, men det kan också vara så att Du vill få pengar över för att göra något Du drömt om, kanske att börja ett nytt liv. (Texten kommer från boken "Konsten att Leva Billigt och Må Bra")En fördel med att leva billigt är att man sparar på jordens resurser. Vi har ju bara en jord, om livet skall kunna fortsätta så måste resurser användas, inte en gång utan många gånger för att inte säga i evighet. Den som anstränger sig att leva billigt är ingen snåljåp. Det är någon som ser längre än de flesta, någon som tar ansvar för sitt eget och sina barnbarns liv, genom att helt enkelt hushålla med resurserna.

Vi köper mer och lyxigare mat och blir sjukare. När vi inte kan köpa mer mat för att vi är proppmätta så lägger vi våra pengar på inredning, på allt lyxigare bostäder och bilar.

Vi reser också till exotiska resmål och kan där njuta av att våra pengar. Många ägnar inte en tanke på att de utnyttjar de som bor där, som med sina låga löner gör att allt är billigt för oss. Genom vår lyxiga konsumtion kan vi visa grannarna och släkten att vi minsann har det bra. Vi har uppnått det som alla strävar efter, nämligen att bli rika. Hur vi finansierar detta lyxliv är en helt annan historia.

Vad kan vi göra för att bryta konsumtionshysterin? Vi får som vanligt börja med oss själva.  Vad är det för mening med att jobba och stressa när ändå alla pengar vi tjänar går till att betala på kontokort och banklån? Den som är satt i skuld är aldrig fri!

Visst är det roligt att jobba och få uppskattning men är det värt skador och sjukdom i framtiden? Livet går ju inte i repris!

Stunta i billiga lån!


Om Du ser till att Du så snart som möjligt har betalt dina banklån så blir Du fri! Om Du sedan inte fastnar för affärskedjorna och bankernas locktoner med kreditkort utan i stället sparar pengar i förväg till soffköpet så kommer Du att få pengar över till något Du tycker är viktigare. Du slippar att vara slav under banken.

Näringslivets och speciellt handelns företrädare, propagerar för att folk skall köpa mer. De ser överkonsumtion som något positivt. Då får de ju möjlighet att tjäna ännu mer pengar. Svenskt Näringsliv hade för ett par år sedan en uppmärksammad saga om en liten gumma som inte handlade. Folk skulle fås att tro att de gjorde en god gärning om de konsumerade mer. Hur det går för vår gemensamma jord, bekymrade inte reklammakarna på Svenskt Näringsliv, de ville bara tjäna pengar. Men protesterna från miljövänner blev starka.

Reklammakarna vet att det lönar sig att använda argument som går på djupet i våra känslor. De tar reda på människors behov och sedan säljer de den vara som kunden behöver för att få behovet tillfredsställt. Alla har vi behov av mat, värme och trygghet. Men vi har också behov av identitet, att visa folk omkring oss att vi faktiskt är framgångsrika. Därför köper vi ny bil, reser till Bahamas och skaffar barnen den senaste datorn trots att vi egentligen inte har råd. Barnen tar efter de vuxna och vill också visa sina kompisar att de minsann har det senaste. Då blir de också uppmärksammade och får status. Handeln gnuggar händerna och konsumtionen slår rekord.

Men handelsmännen har all anledning till att vara oroade. En av orsakerna till den nya ekonomiska krisen är överkonsumtion och finansiella spekulationer. Marknaden är mättad på bilar och telefoner och när folk även genomskådade bubblan med huslån, som inte motsvarat fastighetsvärdena, så brast allt. Stora finansbolag fick slå igen och regeringar i många länder försöker med konstlade medel hålla konsumtionen igång. Giriga finanshajar ser världen med skygglappar för ögonen. En klokare allmänhet börjar allt mer inse att sparande och ändrad livsstil är nödvändigt.

Att leva billigt handlar inte bara om att få ordning på sin privatekonomi, det handlar också om en annorlunda livsstil. Många målmedvetna personer arbetar intensivt och jagar tid. Kalendern är fulltecknad med möten och uppdrag och tiden räcker inte alltid för att de skall kunna ta hand om nära och kära. Det är inte genom de stora inkomsterna som man mår bra. Den som tjänar mycket pengar, måste oftast arbeta många fler timmar och vanligtvis ger detta med tiden stressproblem.

Med stress följer ofta slarv med maten. Det kan bli en fika på stående fot eller snabbmat. Kanske köper man något färdiglagat i affärens frys, för att sedan tina upp det hemma.

Sjukdomar drabbar ofta stressade personer. Det kan vara svårt att lägga om livsstil, när man är mitt i karriären. Den som är klok förändrar sitt sätt att leva innan någon stressrelaterad sjukdom bryter ut.

 

Rädda världen och Din egen ekonomi

Den som lever billigt förbrukar mindre resurser och hjälper på det sättet till med att rädda klimatet och hela jordklotet.


Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2013-12-08 20:29 #1 av: tlover

påminner mig om en lista i en permakultur bok (the resilient farm and homestead) där han jämför en "less bad consumer" (tex en som handlar ekomat, återvinner etc) och en "producer" (en som odlar egen ekomat, handlar mindre etc). Det visade på skillnaden mellan jag och min syster, min syster köper ekokläder, ekomat osv men hon "dumpar" minst två fulla kartonger med kläder hos släkten varje år.

Jag själv handlar inte ekokläder (än), och handlar inte bara ekomat men jag har knappt köpt kläder på flera år (och då jag köper är det på second hand) och håller på att bygga upp en köksträdgård. Tyvärr märker jag att hon ser ner på min ekomedvetenhet Generad(tex att jag inte använder tvättnötter)

Jag lever enligt mig inte snålt nu, då jag unnar mig sånt jag vill ha. Däremot har jag märkt att det är få saker jag verkligen vill ha.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-08 23:22 #2 av: Torin

Kan nämna att det var först när jag flyttade till Skattungbyn som jag kunde leva så som jag vill. Men allt är en kompromiss. Jag har ju en bil. Det stämmer inte annars med vad jag vill göra. Någon gång kör jag ändå onödigt, åker t.ex till systemet och köper vin, fast jag kan ju göra vin själv. Men det är inte samma sak.

Ett tag levde jag dock väldigt snålt. Det gällde då att få pengarna att räcka. Då blev jag nog ännu mer miljömedveten. 

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2013-12-20 01:57 #3 av: mothergoose

Hej, bra artikel. Vill själv leva billigt och naturligt särskilt nu när jag har blivit arbetslös i 50-års åldern. För mina sista pengar köpte jag kontant ett litet fritidshus från 1950 på 1800 m2 skogstomt. Den ligger inom stadsgränsen i en mellansvensk större stad. 4 km till storköp och arbetsplatser. Den har el, brunn, inget avlopp, och utedass. Tyckte att jag var så finurlig. Här ska jag vinterbona och flytta till när/ om det krisar sig. Nu står jag här och kan knappt hålla i en hammare och det enda jag har odlat är Flitiga Lisa från skott. Måste lägga ner en del jobb innan det blir färdigt. Mest slit och släpgöra som jag redan har börjat med, som tur är, vilket var orsaken till att det blev just det torpet. Måste dessvärre anlita folk eller köpa färdigt så fort något bli minsta hantverksmässigt. Jag tänker inte göra några onödiga extravaganser dock. Plus att det ska vara saker som jag kan laga själv. Dvs inga dieselmotorer, avlopp och elektriska apparater här inte. jag vill kunna klara mig ändå. Det absolut viktigaste är att laga skorstenen, och fixa 2 -3 latrinkomposter och en eller två hushållskomposter och en separett toa inomhus av något slag. Jag vill kunna tvätta håret inne också. Då kommer jag ha fotpump till vattnet och bara släppa ut vatten som använts till disk, tvätt och dusch med ofarliga medel genom en sil och en slang genom väggen till mina framtida odlingar. ( frågan är vad...zucchini brukar vara dyrt tex) Kiss ska separeras och bli gödselvatten. Just nu är jag inne på att tilläggsisolera inifrån med något lämpligt material och skaffa ett par vanliga mekaniska ventiler till. Innerfönster skall skaffas och kyl och frys skall vara lådor på altanen på vintern. Jordkällaren måste fixas och jag ska använda mat som inte behöver särskild förvaring plus att jag har hyfsat nära till affärer.. tvättmaskin får bli handvevad och en som man kan hälla i vattnet om den går på el. Ja idéer har jag i alla fall. Solcelleos belysning är inköpt och ska ha till datorn också. Inga elvispar men en med vev. Köttätare med vev osv. tvättnötter skall provas, odlingsbäddar fixas så jag inte behöver bryta mark. Klart är att jag inte skulle klara mig i en liten by och ha självhushållning långt från tillfälliga arbeten och sjukhus och snöskottning. Nej nej och fixa bilen om jag inte har råd att anlita någon...nej tanken svindlar. Måste kunna använda cykel, ev trehjuling vid halka för att ta mig till stan för mina olika okvalificerade timjobb. Plus att jag dör utan Internet,det är den lyxen jag vill ha. Kläder finns snygga på myrorna och Lidl har ekologiskt, svenskt och Fairtrade produkter och finns på cykelavstånd. Ja då kanske jag kan klara mig om jag blir jättefattigare. Idéer och synpunkter mottages tacksamt.

Anmäl
2013-12-20 06:44 #4 av: tlover

#3 skrev långt om att diskmaskin kanske är onödigt jämfört med tvättmaskin och såg sen att du hade skrivit tvättmaskin, men skulle du kanske kunna koppla en gammal cykel till tvättmaskinen istället? jag har sett youtubevideos på folm som gör det och cykel är ju det mest energieffekiva transportsättet då borde det göra tex vevning enklare.

(även om du kan veva nu så ska du tänka på framtiden, det bästa är att gör det så energisnålt som möjligt)

Vad jag har förstått en en serie med dammar bättre för rening än sil (min man kan säkert hitta bra länkar då han kan mer om det)

Beroende på hur grunden är kanske det är värt att skaffa ett elfritt kylskåp istället för lådor på bron. Det görs genom att man gräver ner ett rör 4 m ner i marken som går upp i ett skåp, då blir det ett kylskåp (min man som har koll där med, säg till om du vill ha tex länkar)

Hur gör du med uppvärmning?, är det ved eller?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-20 11:39 #5 av: Torin

Jag svarar på de två senaste inläggen. Det var många synpunkter. Skall försöka att bena ut dem.

Att bo i ett hus och inte ha ett avlopp, har nog kommunens miljöinspektörer synpunkter på. De vill att det skall finnas ett godkänt avlopp till alla hus där någon bor, undantag är väl kanske någon skogskoja med många mil till närmaste granne.

Det betyder trekammar brunn. Jag har det, men de tvingar på mig slamsugning minst en gång om året, vad jag minns 1400:-/gång.

Möjligen kan de godkänna utedass, men tiden är förbi när man får gräva ner skiten. Miljö och hälsa menar att det kan förorena grundvatten. 

Diskmaskin anser jag vara en onödig pryl. Handdiskar man direkt efter att man ätit så är det lätt att få tallrikar rena. I mitt fall får de självtorka på ett diskställ, mitt är av trä, eftersom jag undviker plast om det går.


Klart att man kan handveva det mesta så även tvättmaskin. Fanns sådana förr i världen. En trätunna där det sitter tre trävingar i locket kopplade till en vev. Jag vet en familj här som använder sådan. De bor nämligen utan fast el. Har solceller för datorn/mobil.

Uppvärmningen hos mig är ved. Har vedspis (underbart) och vedpanna + ackumulatortank som ger jämnare värme.


Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2013-12-28 18:09 #6 av: Emo

#3 Har du kollat reglerna i Sverige och din kommun? Du vill nog inte råka så illa ut, som mannen i denna artikel:

http://www.expressen.se/kvp/klaus-saknar-avlopp---nu-aker-han-i-fangelse/

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-12-30 10:29 #7 av: Gronstedt

#3: Tvättnötter är inte speciellt miljövänliga (se till exempel http://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattbollar/). Tänk också på att de måste skördas, bearbetas och fraktas land och rike kring. Om du vill tvätta med naturliga saponiner, så använd såpnejlika, som åtminstone växer i Sverige.

Betänk dock att saponin är starkt giftigt för fisk och vattenlevande organismer, så de bör absolut inte släppas ut orenade. Ska du inte ha avloppsrening är såpa mindre illa.

Anmäl
2013-12-30 17:03 #8 av: Torin

Sedan skall man faktiskt tänka på att många tvättar kläder i onödan. Kläder skall tvättas när de är rejält smutsiga. Tvättar man för ofta så sliter man ner kläderna i förtid också.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2014-01-02 10:36 #9 av: Gronstedt

#8: Mycket sant, man kan komma långt med att borsta kläderna och att skaka dem ett par tag i friska luften.

Anmäl
2014-01-02 16:43 #10 av: Tant Grön

Förr gjorde man lut av björkaska och tvättade i. Det måste väl vara det bästa för miljön.Oskyldig

Anmäl
2014-01-02 16:45 #11 av: Gronstedt

#10: Lut är starkt frätande i ren form, bättre att blanda den med fett så det blir tvål av det ...

Anmäl
2014-01-02 16:50 #12 av: Tant Grön

Men man spädde väl ut luten med vatten till lagom styrka när man tvättade. Har tänkt att göra egen tvål när jag får tid någon gång. Skall göra av lut och fett.

Anmäl
2014-01-02 16:51 #13 av: tlover

Vad jag har förstått använde man bara lut till tex lakan 8och annat vitt) men jag kan ha missfärstått.

Vet nån om tvättsåpa är bra då?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-01-02 16:56 #14 av: Tant Grön

Kan tänka mej att man hade såpa till ylle. Här är en sida om hur man gör tvättmedel: http://www.carlg.org/schampo.html

Anmäl
2014-01-02 17:00 #15 av: Gronstedt

#12: Lagom för tvätten, kanske. Och om det vissnade där man tömde baljan var det ingen som grät för det. Man var inte speciellt miljömedveten förr, man hade bara inte så gott om kemikalier att grisa ned med Oskyldig.

Anmäl
2014-01-06 11:30 #16 av: tlover

#14 men fram tills man orkar göra eget funkar såpa då? är tvättsåpa är det bättre än tex tvättmedel?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-07 17:31 #17 av: NiklasTyreso

Slår mig för huvudet när jag läser i tråden att en persons syster ser ner på henne för att hon inte använder ekologiska tvättnötter som fraktats hit från indien med dieseldrivna fartyg. Diesel är inte ekologisk.
Politisk korrekthet är inte rationell.

Människor får inte skita på dass, men kor och får får skita så mycket de behöver i naturen. Djuren producerar mycket mer skit än människor.

Där jag bor sprutar bönderna vattenuppslammad gris-skit över stora arealer, på åtskilliga hektar, för att gödsla deras åkrar, men en människa får inte bajsa ner ens en kvadratmeter.

Anmäl
2014-03-07 17:34 #18 av: Gronstedt

#17: Kan bero på att människor, till skillnad från de flesta av de djur vi har omkring oss, bär på mikroorganismer som kan skada människor.

Anmäl
2014-03-08 15:19 #19 av: Biadora

#17 Kanske också kan bero på att människor (och till viss del djur men förhoppningsvis inte så mycket här i Sverige) använder läkemedel som inte helt bryts ner på färden genom kroppen.
Och andra kemikalier och tungmetaller vi får i oss från plaster osv, som förhoppningsvis våra djur slipper utstå.

Anmäl
2014-03-16 14:20 #20 av: Halvdansken

Egentligen är det mest ekologiska/ekonomiska man kan göra är att bo i en stad.
Sannolikheten för att man kan cykla eller ta offentlig transport till jobb är större.
Uppvärmingskostnaderna blir mindre för att en stad är varmare än ett hus på landet.
Kloakering, vatten o avlopp är bättre organiserat än ute på landet med egna brunnar, septictankar osv.
Det finns fler butiker med större urval (ekologiskt osv) än den ena butiken ute på landet.

Ok, ute på landet kan man odla sina egna grönsaker under sommarhalvåret. Men ska man ha nåt annat (jobb, bio, besöka vänner tex) ska man ta bilen. Husen är ofta gamla, dåligt isolerade, kostar i uppvärmning. Egen brunn kostar i el och filter. Har man barn med fritidsintressen ska de köras hit o dit. På vintern kan man bli insnöad och inte kunna ta sig till jobb.
Så Torin, visst du kanske trivs så, men det är en väldigt liten del av befolkningen som kan fixa det livet.

(Plus att en full diskmaskin drar mindre vatten än att handdiska varje dag).


 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-16 14:42 #21 av: tlover

#20 allt det där beror på hur man bor, vad man har för jobb, var vänner är, vad man har för intressen osv osv

Vi bor tex billigare här än i stan och då odlar vi inte all vår egen mat, kör med diskmaskin osv

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-16 22:33 #22 av: VildaVittra

#20 Nja, bor man i hus så kan man värma med ved och ved växer utanför knuten. På landet så måste man inte ha septitank heller, många kommuner godkänner kompostering av avföring och gråvattenrening med växter. Man har också större inflytande som konsument att be handlaren ta in det man vill ha (de vet ju att man kommer tillbaka och till och med vad ens hundar heter).

Det enda man är tvungen att ha till skillnad från en lägenhet i stan är sophämtning. 

Sedan finns det ju tokar som jag som har handpump, visst en och annan kalori förbränner jag väl då. 

Jag tror till skillnad från dig att en väldigt stor del av befolkningen skulle klara av att bo så här.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-17 08:35 #23 av: tlover

Sen så kostar ju hyra i lägenhet, vilket inte måste vara ett måste i hus (om inte man hyr huset såklart men då behöver man ju inte betala slamtömning osv) så man betalar ju ändå sophämtning, uppvärmning osv + lön till dom som sköter det.

 

tex för oss kostar försäkringen för gård och traktor 241,58/mån slamtömning 83,33/mån, sophantering 106,67/mån och sotning 45,25/mån. lägger vi då på el på 2000/mån så har vi uppvärmning i det så det är vår dyraste möjliga uppvärmning och då ligger vi på 2476,83:-/mån max i driftkostand vilket ger en hel del över jämfört med vad en lägenhet/hus i stan på 180kvm skulle kosta att hyra så man kan lägga på både sparande för reparationer och bensin/disel för att ta sig till stan utan problem.

Men eftersom vi eldar med egen ved så är ju det inte så dyrt för oss men ska man vara lat så.


Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-17 16:49 #24 av: Halvdansken

Egen ved finns verkligen inte utanför knuten i Skåne och Danmark (här finns ingen skog, nämligen). Hus på landet har man också lån på, så det är inte säkert det blir billigare. Handlare i byn finns inte, det är handling på väg hem i Føtex o Kvickly (typ ICA o Konsum).
Sen tillkommer fastighetsskatter och underhåll som man kanske slipper i stan.
Så om det blir billigare vet jag inte. Däremot är det skönt. Men nu bor vi på landet utanför Köpenhamn, det är nog billigare längre bort, men då kan vi inte ha de jobben vi har.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-17 16:55 #25 av: tlover

#24  man kan ju inte blanda äpplen och päron allt för mycket, man kan ju hyra hus också (tex så söker två i byn folk som vill hyra deras hus) tex.

Nått måste ju vara likt för att man ska kunna jämföra (storlek på huset/gåden jämfört med lägenheten, hyrt hus/lägenhet köpt hus/lägenhet osv)

Äger man ett hus i stan har man nog också lån äger man ett hus på landet behöver man inte ha lån eftersom dom är så billiga (på vissa ställen).

Tex jag bor i hus med tillhörande skog och har inte lån (nu säger jag inte att alla kan ha hus+skog utan lån men det är helt klart möjligt att spara ihop till ett hus på vissa ställen)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-17 17:00 #26 av: Gronstedt

Att bo i stan är kanske ekologiskt, men bara om man bortser från vad det tagit av resurser att skapa det där boendet i stan. Inte minst genom att förlägga en stad på god odlingsjord.

En liten gård är ofta inte speciellt dyr - priserna kan ofta jämföras med bostadsrättslägenheter. De verkligt kostsamma bostäderna är villor, som varken har stadslägenhetens eller gårdsbrukets möjligheter.

Anmäl
2014-03-17 17:15 #27 av: Halvdansken

Jo, men alla kan inte köpa en lite gård, om man vill behålla jobben. Och en bostadsrätt inne i Köpenhamn kan lätt gå på 4-5 miljoner.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-17 17:27 #28 av: VildaVittra

Jag gissar på att det finns halm i Danmark också, en utmärkt bränslekälla.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-17 17:29 #29 av: tlover

#27 dvs så köper man en bostadsrätt i stan har man nog "också" lån att betala. (satte det inom "" eftersom man inte behöver ha lån för att köpa hus, särskilt ute på landsbygden)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-17 18:15 #30 av: Halvdansken

#29, jodå det behäver man. Vi har hus på landet och det kostade 2 miljoner, så det har vi lån på.

Halm kan vi inte elda med eftersom vi har tillslutet naturgas. Och varför det skulle bli billigare vet jag inte, att få en lastbil ut här med halm skulle kosta en hel del, och var skulle vi uppbevara det?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-17 18:31 #31 av: VildaVittra

#30 Man kan odla halm själv och även pressa dom till oigenkänliga block som man eldar, man måste inte alltid köpa saker. Superenkelt, gjorde ett gäng sådana i Polen. Eldar man 20 kubik om året behöver man en "vedbod" på 10 kvm enbart.

En annan variant är energiskog, den tar inte mycket plats, en del arbete är det ju dock.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-17 19:06 #32 av: Halvdansken

Odla halm eller energiskog??? Vi har 3000 kvadratmeter.
Hur skulle jag skörda det? Eller pressa det?

Vi har ett hus, inte en gård.

Plus att det nog skulle kosta en del att ställa om från naturgas till nån halmeldningspanna. Och allt jobb det innebär. Vi arbetar full tid.
Köksträdgård plus vanlig trädgård är fullt tillräckligt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-17 19:13 #33 av: VildaVittra

#32 Utmärkt yta för energiskog.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-17 19:29 #34 av: tlover

#30 nej man behöver inte alltid det (vi har hus+skog på landet och inget lån tex), det var därför jag satte det inom "" det finns hus för småpengar att köpa el hus som man kan spara ihop till.

Annars finns ju som sagt möjligheten till att hyra hus också.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-17 23:02 #35 av: Halvdansken

Tror vi lever i skilda världar. Jag vill hyra nåt hus, jag vill ha mitt eget, utan halm, tack. Hus i Köpenhamnsområdet finns inte att få till "småpengar".

Jag gör mitt och ni ert, så hoppas jag att kombinationen blir bra.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-18 07:40 #36 av: tlover

#35 vi vill bara visa att detta inte stämmer "Egentligen är det mest ekologiska/ekonomiska man kan göra är att bo i en stad. "

Det kan nog stämma i vissa fall beroende på vilka krav man har men inte alls i alla, här på forumet finns det både folk som hyr hus och bor på bra pendlingsavstånd till stan och folk som äger hus utan lån som visar att dina argument inte stämmer för alla.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-26 18:51 #37 av: [Fee]


Jag har själv tagit mig ur ekorrhjulet.

Kommer från landsbygden från början, men flyttade in till staden när jag pluggade. Levde i stort sätt bara på smörgåsar & jobbade pluggade. Brände ut mig. Vilket var en första steg in i ekorrhjulet.

Nu mera Skippar jag skräpmaten(gluten, socker & besprutat) & äter nu bara bra näringsrik mat & ekologiskt. Stängt ner Internet, sålt bilen. Har mobiltelefonen som en hemma telefon. Ett köpstops år. Ett vitt år från alkohol. Har låtit kroppen få lärakänna sitt egna system.
Det har inneburit att min hälsa har förbättrats avsevärt. Tagit mig ur en 3års sjukskrivning.
Hittat tillbaka till mig själv.
I juni blir jag skuld fri. I Augusti flyttar jag ut i skogen för att bo enkelt & det liv jag vill leva med djur, natur, hantverk & konst. Målet är att kunna bli bli delvis självförsörjande. De grannar som finns på min nya ort, samåker när de ska handla & är ett samhälle med kreativt folk..osv.
Längtar så! Glad Stadsliv & stress är inte min grej. 
Tackar min själsbror för första vägledningen i rätt riktning.
(Som finns i dina TS trakter förresten! Glad)

Anmäl
2014-03-26 19:25 #38 av: Halvdansken

#37. Hur kan du skriva här om du stängt ner internet?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-26 20:21 #39 av: VildaVittra

#38 Man kan låna en dator på t.ex biblioteket.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.