Recept

terökt tofu

2013-12-22 15:07 #0 av: tlover

Terökt tofu har blivit en klassiker på vårt julbord men man kan äta det annars också. Det är ett praktiskt sätt att få in mer "grönt" på julbordet, vilket ofta är fyllt med kött som det inte är helt ovanligt har inte behandlats på bästa sätt släppt ut en hel del växthusgaser under sin levnad. Det går också att göra på annat, tex kyckling (som jag har testat), räkor eller fisk (enligt originalreceptet).

För att göra terökt tofu behöver man ingen rök utan man röker i en stor gryta eller wok med lock. Man behöver också aluminiumfolie, nått att lägga tofun på tex om man har en nätställning till woken , en aluminiumform med hål i, en ångkoksinsats eller liknande.


Ingredienser


2-3 fasta tofublock á 300 g (det osäkra antalet är för att jag gör egen tofu och har gjort halv sats)

1½ tsk Sichuanpeppar

1½ msk havssalt (flingsalt är bäst annars kan det vara svårt att se när det är rostat klart)

2 hela stjärnanis

1 kanelstång i bitar

2msk soja


Ska man göra på kyckling istället så är det 6 kycklingbröst (skinn och benfria) obs det är köpt kyckling, så unghöna tex kan det behövas mer (beroende på storleken på hönan såklart)


Rökblandningen innehåller 100g vitt ris, 100g vitt strösocker och 2 msk svart te (det går att använda andra tesorter, i år använde jag en mörk oolong)


Såhär gör du


Lägg kryddorna (inte sojan) och saltet i en torr stekpanna och rosta på medelvärme tills kryddorna doftar och saltet blivit ljusbrunt.

Plocka bort anis och kanelstången och mortla pepparn och saltet.

Gnid in tofun med kryddorna och låt det stå i kylskåp över natten (använd nått lufttätt annars luktar hela kylskåpet sichuanpeppar).

Dagen efter gnider du in tofun i sojan, lägger dubbla (jag brukar ta fyrdubbla) lager aluminiumfolie i botten på en stor gryta el wok, alumineumfoliet ska gå upp efter kanten en bit.

Häll i rökblandningen i grytan och skaka den lätt, lägg på nätställningen/aluminiumformen med hål i och lägg på tofun men se till så att tofun inte tar i rökblandningen.

Lägg på lock och sätt grytan på hög värme tills rök börjar komma ut från locket, sänk värmen till medel och låt stå i 15 min.

Stäng av plattan och låt stå i 15 min till, om det är kyckling kolla så att köttsaften är klar annars får den röka en stund till.

Terökt tofu passar till ris och grönsaker (säkert potatis också, potatis funkar ju till allt) men också på tex ett julbord som en av många rätter.

Det gör också att frysas för att göras i förväg, tofu ändrar däremot koncistens då man fryser det men vissa föredrar den koncistensen före vanlig tofu.

Var inte rädd att testa annat också, jag har tex funderat på att göra några filéer av kaninköttet vi har för att röka det, eller fisk ska ju funka enligt originalreceptet så det är väl bara att fara ut med pimpelspöt Glad

Originalrecept kommer från boken "te, upptäck, utforska, avnjut"

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-07-16 14:25 #1 av: Halvdansken

Topu görs av sojabönor, som odlas som monokultur, vilket skadar djurlivet. Man hugger också ner regnskog för att odla soja, och det är den mest genmanipulerade grödan som finns.
I tillverkningen ska stora mängder vatten kokas upp och användas vilket betyder en hög energiåtgång, sen ska det givetvis packas och skickas ut över halva världen.

Skulle tro att det är en större miljöbelastning än att köpa gräsbetat närproducerat kött.

Folk får proppa i sig tofu från morron till kväll om de har lust, men sluta tro att allting är så miljövänligt bara för att det är vegitariskt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-07-16 15:00 #2 av: tlover

#1 Sojabönorna som jag gör tofu av är odlad i Österrike el Kanada (beroende på vilket märke av sojabönor jag köper) så ingen fälld regnskog där inte. Det är inte heller GMO soja som jag köper.

För att göra den tofun har det gått åt ca 6 dl vatten som kokas upp i en apparat som liknar en vattenkokare (dvs energisnål) och den överflödiga vasslen använder jag antingen i djurmat el i bakning. (dvs den slängs inte).

Det är antagligen inte lika miljöbelastande alltså med tanke på att även gräsbetat kött ofta äter nån form av kraftfoder (vilket antagligen innehåller GMO soja från skövlad regnskog).

Den största delen av sojabönorna som odlas (över 90%) blir djurfoder och går inte direkt till människor. De flesta som köper soja för att äta själv är dessutom medveten om både regnskogen och GMO så den mesta sojan som man köper till mat kommer från andra källor.

Man kan även göra en slags tofu av andra baljväxter (om nu icke regnskogsskövlade och GMO fri soja inte är nog) äve av vissa frön etc.

Sen så skrev jag också att man kunde använda annat om man nu inte vill använda tofu.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-07-16 17:45 #3 av: Halvdansken

Fint att du gör din egen, men hur många gör det?

Att man odlar soja för att ge till djur är vansinne. De ska käka gräs.
Man kan köpa sojaprodukter på Netto och andra billighetsaffärer. Undrar hur många som köper det som har hel koll på GMO och regnskogar.

Jag har haft denna diskussionen förr (med andra, inte dig) och vi kommer aldrig att bli helt överens, men det irriterar mig att det alltid är så att "kött är miljöförstörande, vegetariskt är miljövänligt". Måste inte vara så. Inte alla som är så observanta som du.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-07-16 17:52 #4 av: VildaVittra

#3 Problemet är ju att 29:90 kr/kg-grisarna inte klarar sig på bara gräs.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-16 18:19 #5 av: tlover

#3 Det jag märker då jag köper är att på många märken "har man inget val" då det ofta är från bra källor (jag gissar det är för att sälja mer som dom ofta har soja från bra källor).

Som sagt den mesta sojan (över 90%) går till djurmat (det är rent utav svårt att hitta djurmat utan soja) till köttdjur och ja det bästa är ju att djur inte ska äta soja (förutom djur som ska äta soja såklart, jag vet inte vilka det är men det finns djur specialicerade på det mesta) men nu sker det väldigt sällan (oftast egenproducerat kan man vara säker på men inte annars) sen vill ju folk som #4 säger  köpa billigt kött och skiter i vad det har ätit osv.

Faktiskt är jag ganska säker att egenproducerat kött är bättre än köpt vegetariskt men nu är det ju få som föder upp djur för eget kött. men det beror också på med vad man jämför osv

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-07-16 18:19 #6 av: Halvdansken

Nä, grisar kan med fördel få avfall från andra industrier. De äter inte heller gräs. Potatisindustrin tex kan säkert leverera en del. Ölbryggerier? Eller matavfall (när jag gick i skolan hämtades slängd skolmat till grisarna),  tänk om man kunde få restauranger att sortera lite, och avfallet hämtades till grisbönder.  Eller mat som slängs i containrar från livsmedelebutiker. Om det nu inte hämtas av containerdykare, som jag tycker är ett bra initiativ, och som jag säkert skulle göra själv om jag var sådär 30 år yngre.  
Det är vansinne med matslöseriet.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-07-16 18:37 #7 av: VildaVittra

#6 Man får inte ge avfall till djur hur som helst längre. Jag får exempelvis inte ge mina höns matrester om jag ska sälja äggen. 

Och sedan när äter inte grisar gräs?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-08-12 13:14 #8 av: usd

Bra att belysa detta. Själv väljer jag både tofu och kött:

Gör min egen tofu genom att koka och mala bönor använder nigiri eller citronsaft. Häller upp i en  tofuform av trä med silduk. Ganska ful faktiskt, men jag har snickrat den själv :) Okaran (bönresterna) blir ibland vegobiffar.

Vi köper lammkött från en lokal producent. Har kollat hur djuren betar, vilket foder de får och att de går fritt på vallen.

Medvetenhet är alltid bra men jag har också full förståelse för de som inte har råd eller tid att göra/köpa naturliga produkter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.