Annons:
Etiketterreceptartikel
Läst 9764 ggr
Torin
2013-12-22 17:40

Julskinka - vegetarisk variant

Som vegis tycker man nog att köttskinka är avskyvärd. Själv kan jag inte se skinka utan att tänka på att det kommer från en rar och trevlig gris, som jag inte vill äta upp. Men det finns alternativ!

Grilljerad kålrot

Men det är ju gott med julskinka och senap, säger någon. Sedan flera år tillbaka har jag löst problemet och mitt samvete får frid.

Jag införskaffar en rätt stor kålrot. Den skalar jag, bäst med kniv mot en skärbräda.

Därpå lägger jag den i en så stor kastrull att vatten täcker hela kålroten. I vattnet har jag veg.buljong och lagerblad. Sedan får det koka. Det kan ta mycket lång tid. Man prövar med en gaffel och sedan får det koka lite till. Inget problem för mig som har vedspis. Får ju go värme i köket under tiden.

Jag brukar sedan låta det ligga i spadet över natten. Som jag bor så kan jag ställa ut kastrullen utomhus, men bor man i lägenhet så blir det väl bäst med balkongen. Lägg en sten eller något tungt på locket.

Nästa dag är det dags för griljering. Jag har hittat ett recept i "Stora Kokboken" . Och det går i stort sett ut på att man blandar ströbröd, ägg, soja, till en smet som man stryker ut på hela kålroten. Finns säkert något alternativ till ägg, men jag kommer inte på just nu, spana på nätet! Ägget är ju till för att hålla ihop det hela.

När roten är insmord med geggan så sticker jag i ett antal nejlikor i den. Det ger smak och ser festligt ut.

Sedan gäller det att grilljera i ugnen. Ett tips är att i förväg kolla att det får plats. Hur länge skall det vara inne? Tills det blivit lagom brynt. Erfarenheten får avgöra.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Annons:
tlover
2013-12-22 20:42
#1

Jag har bara testat tofu"skinka" och seitan"skinka"

tofuskinkan är ju jättegod men kanske ska man testa en liten griljerad kålrot 🙂

l'm back

Tant Grön
2013-12-22 21:46
#2

Blev också sugen på att testa. Jag har varit vegetarian i många år, men aldrig provat griljerad kålrot.

tlover
2013-12-23 16:39
#3

insåg nu vilken tidsoptemist jag var så det blir ingen kålrot till jul men det kan ju gå till påsk också (eller midsommar för den delen)

l'm back

Torin
2013-12-24 09:21
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Midsommar är att ta i. Då är de som legat i matkällaren slut och du har just planterat ut plantorna för höstens kålrötter.

och till hösten kan du skörda

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Lilolizeit
2013-12-24 09:34
#5

Har gjort den här eller liknande i många år. Fantastiskt god och även köttätarna i släkten fördrar kålroten :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

tlover
2013-12-24 09:52
#6

#4 hjärnan hänger inte med alltid just nu, den är fats i städning, julmat och julklappsinslagning

den där kålrotsrätten mormor brukar göra på våra "skördefester" med sirap osv borde funka till jul också.

Jag får tigga till mig receptet idag.

l'm back

Annons:
tlover
2013-12-24 11:35
#7

det blev så jag gjorde den ändå, är spadet värt att spara för dopp?

l'm back

Tant Grön
2013-12-24 13:12
#8

#6 kan man få recept till kålrotsrätten?

tlover
2013-12-24 22:35
#9

#8 jag frågade efter det idag och hon sa att hon inte hade nått recept hon bara kokade den (med sirap om jag minns rätt) hon är lite gamla skolans hemmafru 😉

edit: kål"skinkan" vad uppskattad av de flesta, mycket mer uppskattad än den köpta "sojaskinkan" som mina systrar tog med sig.

l'm back

Upp till toppen
Annons: