Recept

Äggets dag- en recepttråd med ägget i fokus

2014-10-10 10:40 #0 av: VildaVittra

Vad kom först? Hönan eller ägget? I denna artikel kommer i alla fall ägget på första plats. Håll till godo.

Indiska smörägg

Detta recept görs traditionellt med kyckling och inte ägg, men är precis lika god med äggklyftor.

Koka ett gäng ägg och låt svalna, skala dom och skär i klyftor. Hur många ägg beror på hur mycket sås du vill ha till var ägg.

Blanda 2 msk tomatpuré med 2 dl vatten, 2,5 cm färsk, riven ingefära,3 dl grädde, 1 tsk garam masala, 3/4 tsk salt, 1/4 tsk socker, 1/4 tsk kajennpeppar, 1 msk färsk hackad koriander, 4 tsk pressad citron, 1 tsk mald spiskummin. 

Smält 100 g smör i en panna, tillsätt blandningen och låt sjuda under omrörning. Vänd ner äggklyftorna och låt det bli varmt. 

Servera med kokt ris. 

Scotch eggs 

http://alltommat.se/recept/scotch-eggs-2/

Kinesiska teägg

På sajten te i fokus delar tlover med sig av sitt recept på kinesiska teägg. Det kan ni läsa om här: http://te.ifokus.se/articles/5427cb51ce12c47082002053-kinesiska-teagg?discussions-1

Afrikansk omelett

Denna enkla frukosträtt snappade jag upp när jag jobbade i Västafrika. Den serveras som det mesta där i ett bröd tillsammans med smältostkuber. Maggi-cubes är en buljongtärning med en väldigt speciell smak som är en standardingrediens i afrikansk matlagning. 

Vispa några ägg med en gaffel, blanda i strimlad gul lök och smula i en maggi-cube, vändstek omeletten i en het oljad panna. Omeletten ska typ vara en centimeter tjock. 

Har du några goda äggrecept att bidra med? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-10-17 23:11 #1 av: maxiq

Efter många års förfinande av receptet så känner jag mig äntligen mogen att delge det till övriga världen! Jag ska påpeka att matlagning inte riktigt är min grej så detta är ett unikum och själva receptet kanske inte är vad ni är van vid men håll till godo!

Eftersom jag är en ganska stor pojk så är eventuella mängder beräknade efter mig och det färdiga resultatet kan nog mätta en mindre by i närheten av Storuman men du får anpassa det efter lokala förutsättningar.

Ta en stekpanna (på närmaste hushållsbutik om du inte har en hemma redan) och ställ den på spisen. Kasta i en rejäl smörklick och sedan en lite mindre. Låt smöret smälta i lugn och ro medan du knäcker några ägg i en bunke (eller djuptallrik om du inte hittat bunken efter senaste flytten). Antalet kan vara så få som tre eller varför inte uppemot sex om dom inte är fullväxta.

Den som inte tänkte åka Tour de France just den här helgen kan dra ner på proteinet en aning genom att kasta några vitor (dock inte på grannen) och på köpet få en gulare omelett. När du är helt knäckt så förpassar du större delen av det smälta smöret (förutsatt att du slagit på spisen) ner i den gulvita röran.

Här kan det vara lämpligt att se efter om du har något stekfläsk hemma för det ska du strax använda. Har du inte lika mycket hår på bröstet som jag så kan det funka med bacon också men det är inget jag rekommenderar. Dra ner plattan ett par snäpp så brandvarnaren håller tyst. I det kvarvarande smöret i stekpannan stänker du valfri krydda (så länge det är curry) och låter det fräsa. Fräs gärna tillbaka om du tycker stämningen blir otrevlig.

Nu tar du och klipper ner några skivor fläsk i frimärksstora bitar (slicka inte på baksidan!) jämnt utspridda över hela stekpannan. Med den andra handen så rör du bestämt med en gaffel i äggsmeten och strösslar ner en näve kokosflingor tills du fått en krämig smet. Blanda slutligen i en nysning grädde i smeten medan du vänder på fläskbitarna.

När det kokta fläsket är stekt så häller du smeten över de gyllenbruna läckerbitarna och löser korsord en stund. Den modige täcker omeletten med ostskivor av ansenlig tjocklek. När omeletten stått och stelnat till på fesvärme en stund så ska den avnjutas tillsammans med en krämig aioli. Som dryck rekommenderas en Château de Kranvatten au Soda Stream av senaste årgång.

Smaklig spis! Glad

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-10-18 09:59 #2 av: tlover

#1 SkrattarDet lät som nått för min man nästa gång han är i timmerskogen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-12-20 15:13 #6 av: slarvigt

Åt detta på en tapas-restaurang i Barcelona och minns inte vad rätten hette och vet inte hur de gjorde, men den har blivit urgod när jag försökt efterlikna det jag minns så jag nöjer mig med det.

Stek/ugnsstek/fritera pommes stripes (de smalaste du hittar/kan göra, det ska vara knaprigt). Stek ett eller två ägg sunny side up, så att de är så lösa som möjligt utan att vara slemmiga. Lägg äggen ovanpå de färdiga stripsen och dra isär dem med en gaffel och blanda väl. Droppa/häll över patatas bravas-sås

(Såsen:
1/2 dl "tomate frito" - en tomatsås gjord på tomatpuré, lök och vitlök med lite socker och vinäger
1/3 dl majonnäs
1 tsk ketchup
1/2 tsk paprikapulver
Lite tabasco)

Anmäl