Artiklar

Lappa, laga och gör om, del 1: Applikationer

2015-06-19 21:40 #0 av: VildaVittra

Kläder och skor kan leva vidare länge om man vet hur man kan laga och fixa till dom. Genom att fortsätta använda dem så minskar man sitt klimatavtryck eftersom man inte måste köpa nytt. I första delen av Lappa och laga, så tittar vi närmare på applikationer.

Applikationer är ett utmärkt sätt att laga större hål där man inte har tillgång till samma tyg som plagget är tillverkat av. Det finns fyra sätt att fästa applikationerna vid tyget.

Textillim:

Faktiskt en fantastisk produkt som ger även den som inte kan sy ett stygn möjligheten att laga sina kläder. Man klipper ut den form man vill ha, applicerar limmet på tygbiten och fördelar det jämnt ända ut i kanterna, sedan sätter man den direkt på rätt plats, tyget fastnar på direkten nämligen. Limmet håller för tvätt upp till 60 grader. 

Maskinsöm:

Sicksacka tätt runt kanterna på den välnålade tygbiten, kan även kombineras med tyglim om så önskas. Det kan vara lite trixigt att sy komplexa små applikationer med maskin, så är du ovan, satsa då på enkla och hyfsat stora motiv.

Handsöm:

Med handsöm syr man tätt med minimala kaststygn i kanten av motivet vars kanter vikits in under motivet. Inte för den som saknar mängder av tålamod. 

Brodyr:


Sy fast motivet med stygn som langettsöm eller kråkspark

Man kan göra precis vad man vill med applikationer, det finns fantastiska komplexa konsthantverk att ta inspiration ifrån. Jag personligen väljer gärna motiv som speglar vem jag är, så de flesta av mina motiv kommer ifrån naturen. 

Min erfarenhet är att det är lättare att arbeta med ganska styva men relativt tunna tyger, då brukar motivet inte förskjutas och bli missformat. 

Löpsedelsbilden är "Arpillera" av Veronica Leon - http://www.pukaflower.com. Licensierad under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arpillera.jpg#/media/File:Arpillera.jpg

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-20 11:43 #1 av: Grace2009

Trevlig artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.