Varför måste inte mataffärer sopsortera?
Satt och tänkte en del efter ha sett på Hugh's war on waste. Affärer slänger ju mat i sina förpackningar, fulla konservburkar, bröd i sina förpackningar osv.
Visst, en sådan regel skulle ju förstöra det för dumpstrarna, men samtidigt skulle det nog påverka affärerna att försöka sälja ut maten för halva priset först, alternativt skänka bort den till behövande eller butiker som specialiserar sig på mat med kort datum. Dumpstrarna vill ju dessutom att affärer inte ska slänga bort fullt ätlig mat.
Tankar?
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Utan att ha på fötterna tror jag att det är en problematik med lagar och regelverk runt "ätbart". Bland annat dvs hur ska en butik kunna ta ansvar för "utgången" mat om någon blir person blir "sjukt"?
Personligen luktar jag och smakar jag på maten i mitt kylskåp efter "utgånget" datum och mår bra 😃
#1 Fast lagar går ju att ändra. Man skulle ju kunna skifta över ansvaret på välgörenhetsorganisationen istället exempelvis. Dessutom verkar det ju gå bra att sälja utgången mat för matsmart.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#1 Det går ju att rea ut en stund innan det går ut, jag gör det tex
l'm back
#2 Absolut och jag hoppas att lagar och regelverk ändras. Tror fler butiker "släpper" sin utgåengen mat så snart de icke kan råka illa ut för att tex datum sager igår å n äter det imorrn och blir dålig .
skulle vara trevligt om affären här skulle börja med o sälja kortdatum ät nu på övriga livsmedel. dom har det redan på chark och kött 🙂 många middagar har det hunnit passera på det sänkta priset o fler lär det bli
Om butikerna skulle "öppna" förpackningar och slänga mat för sig kan det uppstå problem med råttor och andra djur.
Låt dagen idag bli din bästa hittills!
#6 Den hanteringen måste ju redan fungera på något sätt för storkök :) Redan nu måste ju affärerna slänga frukt och grönt på något sätt.
Jag kan inte tänka mig att mer än någon promille av all slängd mat dumpstras, så miljövinsten borde bli större med sopsortering. Men självklart vore det bäst om all mat kunde säljas eller skänkas medans den är ätbar.