Vardagsekologi

"Därför ska du äta nötkött med gott samvete"

2016-09-11 09:04 #0 av: tlover

En debatt artikel som tar upp varför naturbeteskött inte är så dåligt som det ofta framstår i media, trots att det är från idisslare.

http://land.se/asikt/darfor-ska-du-ata-notkott-med-ett-mycket-gott-samvete/

Jag fick faktiskt lära mig lite nytt också, tex att metan bryts ner i atmosfären.

Däremot är det synd att även denna är ensidig (ser bara till växthusgaser och inte andra mijöhot) men jag förstår ändå syftet att ha den här artikeln ensidig 

Skulle du köpa ekologiskt te?
Svara gärna på min enkät

Anmäl
2016-10-10 17:30 #1 av: ManU77

Det där med klimatgaser är intressant. Just att beskylla djur, ofta idisslare, för att vara klimatbovar är så hjärndött att det borde vara färdigdiskuterat för länge sedan.

Betänk följande...

Växter, precis som mycket annat levande, består till stor del av kolföreningar. Dessa kolföreningar måste komma någonstans ifrån för att det ska kunna finnas en växt överhuvudtaget. När det gäller just växter kommer kolet i dessa kolföreningar från atmosfären. De tar inte upp kol från jordarna. All växtlighet på vår planet är med andra ord uppbyggt av atmosfäriskt kol.

Det finns djur som betar denna typ av växtlighet, om vi tar gräs som exempel. De tar en tugga och lämnar resten. Detta resten blir alltså kvar. Det är viktigt att komma ihåg. Den tugga djuret tog färdas genom djurets matspjälkningssystem där det bl a bryts ner av mikroorganismer. En del av detta kol rapas, pruttas och andas ut ur djuret igen, medan en del av det används till att bygga på själva djuret (så länge det växer) som också det till stor del består av kolföreningar.

Nu finns det vissa poänger att dra av det jag just skrev. Dels att den koldioxid och metan som idisslaren släpper ut från första början redan kom från atmosfären. Det har med andra ord inte tillförts några nya klimatgaser. Dels att bara en del av det kol som lagrats från atmosfären kommer tillbaka till atmosfären på detta sätt. Resten finns kvar i det gräs, med dess rötter, som står kvar på/i marken när djuret betat, eller i det djur som fick användning av kolet för att bygga upp sin egen kropp. Detta kol kommer inte ut i atmosfären igen förrän långt senare, om någonsin.

En annan sak man måste nämna är gräsets förmåga att fungera som en kolpump som pumpar atmosfäriskt kol ner i marken igen. Detta görs genom något de flesta av oss säkert fick lära oss i mellanstadiet, nämligen fotosyntes. Atmosfärisk koldioxid tas upp av gräset, som använder det till att bilda kolhydrater. Lite av dessa kolhydrater används som energi av gräset, men det mesta färdas ner i rötterna där det utsöndras som föda för de mikroorganismer som är så viktiga för gräsets överlevnad. En del av kolhydraterna kommer sparas i rötterna för framtida bruk.

När gräset sedan betas kommer gräset ta en del av den lagrade energin från rötterna för att skjuta fart på tillväxten igen. När det sker fokuseras all energi till att växa, och en del av rötterna blir energimässigt "för dyr" och skjuts bort. Dessa bortskjutna rötter bildar nytt organiskt material i marken. Detta organiska material består till ca 60 % av kol. På detta sätt fungerar gräs som en slags kolpump. Om gräset inte betas kommer det istället så småningom stanna i växten och dö. Då pumpas inget mer kol ner i marken och istället oxideras gräset och det kol den består av bryts ner och släpps ut i atmosfären igen. Gräset behöver således betas för sin egen överlevnads skull.

De klimatgaser som idisslare släpper ut är med andra ord del av ett sk kort kretslopp. Inget av det kommer i det minsta påverka klimatet på något som helst negativt sätt... så länge idisslaren får beta gräs. De är ingen klimatbelastning, utan snarare en räddning. Fler idisslare, skötta på rätt sätt, kommer bara vara till hjälp när det gäller att minska påverkan från klimatgaser.

Sätt nu detta i förhållande till fossila bränslen. Dessa bränslen som alltså enligt sk "experter" inte alls är lika klimatfarligt som rapar och pruttar från idisslare. Detta bränsle är lagrat kol. Lagrat under markytan, där det inte så lätt kan släppas ut i atmosfären. Detta kol är inlagrat under tusentals, kanske till och med miljontals år. Det säger sig självt att detta kol inte alls är del av ett kort kretslopp, utan snarare ett mycket, mycket långt kretslopp. Dessa klimatgaser är de verkliga bovarna. Det är här fokus borde ligga när det gäller att minska vår klimatpåverkan. Inte på idisslarna.

Sedan har vi de negativa effekterna av spannmål- och baljväxtodlingen. De bidrar signifikant till utsläpp av klimatgaser. Dels genom användandet av maskiner som i sin tur använder fossila bränslen, men även genom att de förlitar sig på plöjning. Att plöja marken och lägga jorden bar släpper i sig ut en massa inlagrat kol, men det dödar dessutom med fruktansvärd effektivitet det  mikroliv jordarna behöver för att det ska kunna växa något där. Detta dödande av mikroliv gör den typen av jordbruk beroende av olika typer av insatser, som t ex gödning, ogräsbekämpning, skadedjursbekämpning, osv. En hel del av dessa kemikalier dödar mikrolivet ytterligare och är dessutom ofta tillverkade av fossilt bränsle. Spannmål och baljväxter är med andra ord ytterst klimatnegativa och bör undvikas.

Så... vill du göra en insats för klimatet bör du äta kött från djur som betat gräs.

Anmäl
2016-10-11 10:35 #2 av: Gronstedt

#1: Jag skulle vilja tillägga: som betat inte bara gräs, utan alla slags vegetabilier som tar upp kol och återväxer på årsbasis, det vill säga även örter och skott av vedartade växter, samt frukter,  bär och frön. Naturligtvis i sådana proportioner som förekommer i naturen, där andelen frukter,  bär och frön inte blir speciellt stor.

Anmäl
2016-10-11 11:33 #3 av: ManU77

#2 Absolut! Jag tog endast gräset som exempel.

Anmäl
2016-10-19 00:01 #4 av: aktagrottman

Som jag alltid brukar säga.
Är det korna som kör bil, kastar glasflaskor i naturen.
Är det korna som skapar jättelika öar med plast i våra hav.
Är det korna som kräver 26 grader varmt i rummet på vintern och 15 grader i rummet på sommaren.

Ja vad gör korna eg?
Dom sover, dom betar ner gräs som blivit för långt dom göslar gräset och dom skapar ett öppet landskap så att nya örter nytt gräs och blommor kan komma upp och ta upp koldioxid nästa år. Utan detta jobb skulle gammalt gräs kväva nytt gräs och  det skulle bli igen vuxet eller utarmat.

Så medans korna äter sånt som inte du kan producera. Medans korna tar bort gammalt så nytt frächt kan komma upp.

Sitter du i bilen med ac igång, kör till närmaste stad för att köpa mjölken 2 kr billigare en i närlivs. På vägen hem slänger du en petflaska i skogen.
När du kommer hem lägger du dig i soffan och njuter av medelhavsvärme, tv och netflix.

Du tittar ut och klagar på att solen hettar och att det kanske ev är varmare än förra året. Du sneglar sedan på kon och tänker sluta fjärta för...
Sån går du till köket och fräser på en hamburgare.

Det enda jag undrar är varför måste kon grisa ner så...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.