Politik som rör en hållbar livsstil

Skicka ett vedträ till bostadsministern

2018-02-01 23:32 #0 av: tlover

I sommar vill regeringen förbjuda installationer av begagnade vedspisar och kaminer. Det innebär höga kostnader för den som vill installera en värmekälla som går på ved i sitt hus eller sommarstuga, även om det bara är en säkerhet för eventuella strömavbrott.

Dessutom så kräver detta nyproduktion av något som kräver väldigt mycket energi vid tillverkningen (metall).

Detta trots att vedeldning är en klimatneutral* uppvärmningsform som dessutom är närodlad och klart det mest ekonomiska.

Boverket hänvisar till en studie som kommit fram till att kanske så många som 1000 personer per år dör för tidigt pga gaser och partiklar som kommer från vedeldning. Det vill säga, dom personerna dör 13-15 år tidigare än vad dom annars skulle ha gjort.
Avgaser från bilar är däremot värre enligt samma studie med 1300 personer per år och avgaser och partiklar från Övriga Europa leder till för tidig död för 3000 personer och år.

Med tanke på att det absolut mest effektiva sättet att minska partiklar och gaser från vedeldning är att elda på rätt sätt och att inte elda rätt saker så skulle nog en allmän utbildning vara betydligt mer effektivt (källa: bonnförnuft).

På Facebook har nu några dragit igång en aktion där folk uppmuntras att posta två vedklabbar, en till Bostadsministern och en till Generaldirektören för boverket med ens åsikter och argument om varför vi bör få fortsätta att installera även begagnade vedspisar (dom måste ju ändå godkännas av kommunen för att få eldas i).

Vill du vara med i detta initiativ så kan du posta ett emballerat vedträ med argument på till Generaldirektören på boverket (Anders Sjelvgren Boverket Box 534 371 23 Karlskrona) och/eller bostadsministern Peter Eriksson (Peter Eriksson  Regeringskansliet 103 33 Stockholm) så att det kommer fram innan Tisdag.

På tisdag är det nämligen debatt om ämnet i svt2 och svt är informerad om aktionen. 

Mer info finns i facebook gruppen Vedspisupproret (obs, det är en grupp med många inlägg, jag har försökt att sammanfatta ämnet här) och du kan visa att du deltar i aktionen här om du vill

*Förutsatt att man eldar med ved från skog som återplanteras, så i princip all svensk skog

Foto: det som kommer att förbjudas härnäst? 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-02-02 01:35 #1 av: Huygens

Det har alltså satts i verket. Agenda 21 / Agenda 2030


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.