Annons:
Etikettpå-vår-tallrik-i-vår-kropp
Läst 1140 ggr
tlover
2018-04-27 21:17

Är du duktig på att ta hand om rester?

Mycket mat slängs helt i onödan, hur är det i ditt hem. Är du en hejare på att ta hand om matrester eller åker dom i soporna?

l'm back

Annons:
tlover
2018-04-27 21:30
#1

Jag är tyvärr inte den bästa på det. Ofta tryter orken eller så glömmer jag helt enkelt

l'm back

[Jbgs]
2018-04-27 21:30
#2

Försöker ta till vara på maten så mkt det går… dock blir det att det åker i tunnan ibland med. Men tänk va mat som slängs dagligen i detta land 🤔

MonicaLagerquist
2018-04-27 21:32
#3

Matrester vad är det?

Här finns inga rester .Allt används.

Vår kyl pajade igår.Jag hade 4 styckan 1½ liters mjölk i kylen som blev förstörda.Jag tog rätt på ½ lite mjölk ur varje förpackning,Bakade på dem och frsö in rastrerande för bak/ pannkakor vid ett annat tillfälle.

Enstaka korvskivor/skinkbitar/köttbullar läggs i en låda i frysen för att bli pyttipanna.

Stolt ägare till fem La permer

Tant Grön
2018-04-27 21:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Gjorde en gratäng idag på gårdagens rester. Åt igår makaroner i en tomatsås. Idag hällde jag lite havregrädde i en form, i med makaronerna och ovanpå lade jag paprika, ananas, lite mer grädde och ost.

Scorpio97
2018-04-27 21:46
#5

Får aldrig rester så det finns inget att ta om hand om. Får exempelvis aldrig lagad mat över för jag lagar precis så mycket som jag äter, eller äter så mycket som jag lagar (beroende på hur man ser på det, haha). Måltider och inköp planeras så att det som är eller blir köpt också blir uppätet.


//Jessie

kattöga
2018-04-28 09:11
#6

Det är sällan vi inte ätit upp allt. Händer det så äts resterna upp dagen efter istället för det mesta.

Lite grönsaker som blivit över eller bortglömda i kylen, små ostrester, bananskal  o d går till djuren utomhus. Koltrasten och rådjuren kalasar gärna (rådjuren älskar bananskal som jag skurit i mindre bitar). 

Blir det köttrester kvar (vilket är ovanligt) så kan de slängas. Vill inte ge dem till djuren utomhus, då de lockar både rävar, grävlingar m fl. Vill inte locka hit dem pga av att vi har katter.

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Annons:
Åsa S
2018-04-28 22:34
#7

Ja vi använder ofta resterna eller gör blandade lådor som tas med till jobbet. Alt. ifall det är risk för att börja bli dåligt så återvinner vi avfallet i bokashikomposten eller varmkomposten.

Torparmor
2018-04-29 11:28
#8

Det händer kanske 4-5 ggr per år att någon rest gömt sig längst in i kylen och blivit möglig men vanligtvis hamnar det i varmkomposten.

Rester går till lådor, omelett eller soppor. Smårester i frysen kan lätt hamna långt ner i boxen, men går för det mesta att använda ändå


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

NiklasTyreso
2018-05-07 00:24
#9

Jag äter upp i 99 fall av 100, endast då jag glömt något för länge och det händer nästan aldrig. Jag förstår inte varför jag ska börja slänga mat, så jag äter upp innan det blir dåligt.

Dioramabyggare
2018-05-20 09:20
#10

#4: Tant Grön: mums, så gott det ser ut! Jag gick över till vegankost för några månader sedan, så jag ska testa att laga till "din" gratäng snarast 🙂.

Vi brukar laga till ett par extra portioner mat, som vi sedan sparar i kylskåpet i två, tre dagar, och som vi sedan värmer i mikrovågsugnen.

Utanför trådtemat: Makaroner är något av "basmat" för mig, och jag fick ett bra tips av en släkting, som gör att jag sparar lite energi när jag kokar makaroner; jag häller i vatten och makaronerna i kastrullen, saltar lite, sätter på värmen och så rör jag om ett par, tre gånger medan vattnet kokar upp. När vattnet kokar stänger jag av värmen helt, och låter makaronerna koka klart på eftervärmen. Efter fyra, fem minuter är de färdigkokta.

MonicaLagerquist
2018-05-20 10:56
#11

#10

Använder du snabbmakaroner?

Stolt ägare till fem La permer

Dioramabyggare
2018-05-20 15:00
#12

#11: nej, jag använder ekologiskt producerade "vanliga" idealmakaroner.

MonicaLagerquist
2018-05-20 16:18
#13

# 12 okej.

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
Leifsdotra
2018-05-21 11:16
#14

Blir det en hel portion rester över så sparas det i färdig matlåda. Både jag och mannen har matlåda med ibland, och är det några lådor kvar på helgen så kör vi restfest till lunch. Dvs jag tar fram det som finns och så får man välja vilken mat man vill ha. Och finns det ändå rester över så får hundar eller höns det som går att ge till dem, beror ju alldeles på vad det är för mat.

MonicaLagerquist
2018-05-21 13:18
#15

#14 vi brukar kalla det tre eller fyra rätters meny beroende på hur många olika restsorter det finns.😃

Stolt ägare till fem La permer

Upp till toppen
Annons: