Köksträdgården

Rabarber

2018-05-18 09:25 #0 av: MonicaLagerquist

Än så länge är ju rabarbern inte så stor men jag tänkte börja skörda redan nu så att jag kan fylla upp så att jag klarar mig till nästa sommar.

Eftersom att vi undviker socker och kakor så bakar jag ytterst sällan rabarberkaka.'

Jag använder den i filen och på gröten istället.

Skär rabarbern i ca 1-2 cm skivor.

Fryser in i godislådor som jag tiggt åt mig på affären. Sen tar jag upp lagom mycket rabarber som går åt på tå-tre dagar.

Låter det tina i kylen över naten på morgonen häller jag rabarbern plus en liten skvätt vatten i en kastrull och kokar ihop det snabbt.

Sen har jag det på gröten vintertid och i filen på sommartid.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-18 09:48 #1 av: Torparmor

Då är nog den första mjälla rabarbern bäst. Har du de nya sorterna av rabarber med mindre oxalsyra?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-05-18 09:50 #2 av: MonicaLagerquist

#1 Nej de här är jätte gamla typ 35 år.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-18 09:54 #3 av: Torparmor

Hur långt frampå sommaren tar du rabarbern? Jag har också gamla rabarberstånd. Gör rabarber kaka och -kräm ibland till besökare och då "smälter" jag en kort stund i lite smör för att kunna ha mindre socker i.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-05-18 10:02 #4 av: Tant Grön

Gjorde rabarberpaj igår, hur kan man klara sig utan det? Glad
Rabarber + jordgubb + äkta vaniljstång blir en väldigt god sylt.

Anmäl
2018-05-18 10:06 #5 av: Torparmor

#4 Har du inte socker i?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-05-18 10:18 #6 av: Tant Grön

#5 Klart jag har socker i.

Anmäl
2018-05-18 10:36 #7 av: Leifsdotra

Hemma hos oss gör vi som #4 och äter rabarberpaj med socker på

Anmäl
2018-05-18 10:53 #8 av: Sindri

Jag gör rabarberpaj utan socker och vanligt mjöl. Älskas av hela familjen.

Det man behöver ha som ersättning extra är sukrin och koksnötmjöl.

Ersätter socker i pajdegen med hälften Sukrin Gold, och vetemjölet i pajdegen med knappa mängden kokosnötmjöl samt havregryn.  Degen blir knaprig och god.

I själva rabarbern blandar jag Sukrin Melis (mindre än hälften av sockermängden).

Pajdegen passar till alla sorters bär- och fruktpajer, cheesecake mm.

Anmäl
2018-05-18 12:11 #9 av: MonicaLagerquist

Jag plockar rabarber så länge som det finns. Det kommer ju nytt hela tiden.

Jag använder dem utan socker.Bara en skvätt vatten och sen får de koka ihop någon minut.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.