Annons:
Etikettköksträdgården
Läst 2188 ggr
MonicaLagerquist
5/24/18, 5:10 PM

Ramslök

Idag har jag skördat lite ramslök.

Har gjort en ramslöksvinäger  en ramslöksolja och ett ramslökssalt.

Ska packa dem i små vackra flaskor och burkar för att ha och ge bort i vinter.

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
Gronstedt
5/24/18, 5:15 PM
#1

*följer* 

Min ramslök, satt förra året, har just fått små "knölar". De flesta av dem får nog gå till förökning. Hur vet man när de är ät- eller sättfärdiga?

MonicaLagerquist
5/24/18, 5:20 PM
#2

På ramslöken är det bladen man äter.

Stolt ägare till fem La permer

Sindri
5/24/18, 5:27 PM
#3

Jag har tre ställen med ramslök, nya förra året så då vågade jag inte ta något. Nu "gräsklippte" maken ett av bestånden, men i ett så blommar det så fint. Där vågade jag ta två blad igår.

Gronstedt
5/24/18, 5:30 PM
#4

#2: Men man sätter väl i alla fall luftlökarna?

Sindri
5/24/18, 5:31 PM
#5

Gör man? Jag tror de delar sig under marken. Är det ramslök du har och inte luftlök?

Gronstedt
5/24/18, 5:38 PM
#6

Hmm … det står ramslök på lappen, men jag kanske är alldeles felinformerad. Det har hänt någon enstaka gång förut …

Annons:
Sindri
5/24/18, 5:43 PM
#7

Ja, det borde väl stämma, förresten min luftlök har inte kommit så långt ännu.
http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/allia/alliu/alliurs.html

Blir det alltså små lökar på blommorna? Men jag tror de är att betrakta mer som frön. De jag köpte var lökar med grönt på som hon grävt upp ur jorden där de delat sig, och det gör man på hösten.

MonicaLagerquist
5/24/18, 5:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Ramslök ser ut såhär

Stolt ägare till fem La permer

Sindri
5/24/18, 5:46 PM
#9

#8 av: MonicaLagerquist

Bilden kommer från denna sida
https://www.landleyskok.se/tips-trix/ramslok-recept-inspiration-och-tips-pa-forvaring

(Viktigt att inte bara lägga in bilder som inte är ens egna)

Gronstedt
5/24/18, 5:48 PM
#10

Jaha, jag har snurrat till det igen … bry er inte om mig …🤔 … *går ut i trädgården och äter mask*

Sindri
5/24/18, 5:53 PM
#11

Nej, nej - rädda en mask ta ett kärsblad istället - då gör du en insats 😃

MonicaLagerquist
5/25/18, 8:23 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Mitt ramslöksprojekt.

Oljan ska stå och mogna i två dyng innan den ska silas och tappas upp på flaska.

Saltet och vinägern är klara.

Stolt ägare till fem La permer

Sindri
5/25/18, 8:29 AM
#13

Härligt. Om jag skulle våga skörda lite mer kanske?

Torkar du ramslöken innan du blandar med salt?
Vanlig vitvinsvinäger?
Olivolja?

Annons:
MonicaLagerquist
5/25/18, 9:17 AM
#14

#13

Jag har plockat bort alla blad utom ett och låtit blommorna vara kvar..

Torkade bladen på torken innan jag blandade med grovsalt.

Äppelcider vinäger.

Smakfri rapsolja.

Stolt ägare till fem La permer

Sindri
5/25/18, 1:50 PM
#15

Tack!

MonicaLagerquist
5/28/18, 9:21 AM
#16

Silade ramslöksoljan och tappade upp den på flaska. Det är en ljuvligt somrig grön färg på oljan.

Stolt ägare till fem La permer

Carmarino
6/1/18, 9:49 AM
#17

Man kan göra kapris av ramslökens fröställningar också.
https://www.svt.se/recept/ramslokskapris
https://www.kokaihop.se/blogPost/show/ramslokbymalena/ramslokskapris-inget-for-veklingar
http://ramsloksfrossa.blogspot.com/2014/04/ramslokskapris-en-favorit-i-repris.html

Blommorna går att äta (åtminstone när de är i knopp). Fick veta det när jag gick förbi en grupp skolbarn som fick en guidad tur, och de hade precis stannat vid ramslöken. Guiden sa då att de kunde prova att ta en hel knopp i munnen och tugga.

När gruppen gått vidare så testade jag också att äta en blomma. Den smakade väldigt skarpt av lök.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

MonicaLagerquist
6/1/18, 10:00 AM
#18

#17 Intressant

Stolt ägare till fem La permer

Upp till toppen
Annons: