Köksträdgården

Nu går torken på högtryck

2018-05-24 20:56 #0 av: MonicaLagerquist

Nu torkar vi gräslök,tomater (de såld tomater för 9.90 på Willys) potatis. Ska testa att torka morötter men det får bli i höst när de är billiga.Raslök har jag också torkat idag.
Vad brukar ni torka.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 21:10 #1 av: [HundochKatt]

Svamp och hundgodis. 

Jag kommer inte till skott att torka annat. 

Vad gör du med tomaterna sedan när de är torkade? Skivar du dem inför torkning?


Anmäl
2018-05-24 21:15 #2 av: MonicaLagerquist

Jag skivar tomaterna innan torkning. Använder den i grytor och köttfärssås plus att jag gör marinerade tomater att ha till sallader

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 21:16 #3 av: MonicaLagerquist

Min man torkar kött som han sen har med sig när han åker till fjällen och fiskar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 21:21 #4 av: [HundochKatt]

Det ska jag prova att torka tomater. Man får passa på när det är billigt. 

Den där marinaden lät intressant. Vill du dela med dig av receptet?


Anmäl
2018-05-24 21:32 #5 av: MonicaLagerquist

#4 Det är busenkelt.
Torkade tomater
Lite salt olivolja färsk basilika och lite vitlök.
Sen får det stå något dygn.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 22:56 #6 av: Sindri

Jag använder min tork till svamp, frukt och örter. Kött och tomater har jag torkat i ugnen -blir det inte kladdigt i torken? Skulle vilja torka körsbär också, men de saftar ju så när man kärnat ur dem.

Gjorde beef jerky till förra sommaren som blev himmelskt god!

Tyvärr har jag missat nässlorna i år, de ser för stora ut nu.

Anmäl
2018-05-25 08:06 #7 av: MonicaLagerquist

#6 om du slår ner nässlorna så kommer det ju upp nya som du kan ta tillvara

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-25 08:11 #8 av: MonicaLagerquist

#6 Jag tycker att det tar sån tid att torka kött i ugnen. På torken går det betydligt snabbare.

Upplever inte att det kladdar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-25 08:21 #9 av: Sindri

Beef Jerky är ju marinerat så det blir ju lite rinningar. Kanske man kan torka av det värsta. Och ja, allt i torken går ju att diska.

Svårt att släpa gräsklipparen nån kilometer för att klippa nässlor. Skrattar

Anmäl
2018-05-25 08:24 #10 av: MonicaLagerquist

#9 På med tjocka handskar och knia lite nässlor.Skämtar

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-25 09:40 #11 av: Tant Grön

#6 Har torkat körsbär i ugnen på smörpapper. Man får blanda om ibland. Blir mycket gott, som russin med lite körsbärssmak. Man kan använda dem som russin. Det jag torkat är bigaråer, inte surkörsbär, de saftar nog mer, men går väl också att torka.
Har nyligen skaffat en tork och har torkat körsbärstomater, kiwi och banan. Kiwi och tomat blev bra, men bananerna blev jag besviken på.

Anmäl
2018-05-25 10:26 #12 av: Gronstedt

I år torkade jag maskrosblommorna (i stället för att frysa dem, tänkte vända på det och ha det övriga ogräset i frysen i år). Nässlor kommer dock att torkas, när jag får en minut över för att skörda dem. 

Annars är stapelvarorna äpplen och svamp, när den tiden kommer. Har ett par sorter härliga matäpplen, som jag brukar torka i tärningar till soppor och sådant. Och hästarna uppskattar sådant under vintern.

Plommon provade jag förra året, beroende på skörd lär det bli mer i år. De är också härliga i mat, om de inte är för söta. 

Druvorna blir till små russin  som blir fina i inläggningar och, men det är inte alltid jag får så många att det blir meningsfullt.

Kersfrö brukar jag rosta, om det räknas.

Anmäl
2018-05-25 13:50 #13 av: Sindri

Jo, jag har torkat körsbär i ugnen, men det ryms ju mer i torken så det skulle gå snabbare. Det är farligt gott.........

Anmäl
2018-05-25 14:35 #14 av: Tant Grön

# 13 Körsbär är nog något av det godaste man kan torka och så användbart. Lipar
Glömde berätta att jag också torkat physalis, det blev väldigt gott men lönar sig väl inte om man inte odlar själv.

Anmäl
2018-05-25 19:44 #15 av: Sindri

Oj, odlar du i växthus? Inne?

Anmäl
2018-05-25 20:36 #16 av: Tant Grön

Har tyvärr inget växthus nu, men har odlat physalis förr i växthus. Har också odlat i mitt hobbyrum med bara lysrörsbelysning.

Anmäl
2018-05-28 09:20 #17 av: MonicaLagerquist

Mannen torkade två kilo lök igår.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-06-19 17:11 #18 av: MonicaLagerquist

Vi köpte 5 kilo champinjoner häromdagen  a´10 kronor kilot. Nu är de torkade och kara att användas.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-07-03 00:50 #19 av: Torparmor

Svamp, persilja, libbsticka, svarta vinbär, grönsaker, tomater och chili körs i torken.  Oftast blir det sluttorkning utanför torken för att hinna torka allt egenodlat.

Jag har också testat att torka vitlök som jag malt i mortel till pulver. Chilin kör jag i kaffekvarn till pulver eller flakes

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-09-08 09:41 #20 av: Kattskrälle

Hej hej, ny på ifokus här. Har hittills torkat äpplen, päron och banan. Äpplena och päronen blev riktigt godisgoda. Bananerna tror jag passar bättre i müsli/granola.

Någon här som torkar grönsaker som blir goda att ätas som de är, lite som snacks? Vilka passar isåntfall? Morot? Röd paprika?

Kanske man ska salta/krydda innan? Koka innan?

Anmäl
2018-09-08 16:45 #21 av: Torparmor

Igår och idag går torken med maskrosblad som lilltejen ska ha till kaninerna i vinter

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-09-13 07:07 #22 av: MonicaLagerquist

Igår torkade vi päron och i förrgår var det äpplena som gick i torken.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-09-13 19:45 #23 av: Gronstedt

Just nu grovskuren brunsopp, som bara ska bli halvtorr och sedan saltas 😋

Anmäl
2018-09-14 11:27 #24 av: Sindri

Wow! Någon som hittat svamp i år! Lyckost. Jag ser hela det här året som ett förlorat svampår. Snyft!

Men jag har kört igång äppeltorkning och sedan blir det päron. Man får vänja sig vid surrandet......

Anmäl
2018-09-14 11:36 #25 av: Gronstedt

#24: Det har ploppat opp en del de senaste dagarna bara, så det kan vara värt att ge sig ut och kolla Ler

Anmäl
2018-09-14 11:51 #26 av: Sindri

Ojojoj. Har varit borta ett tag, men skogen blir det!

Anmäl
2018-09-14 15:04 #27 av: MonicaLagerquist

Min man har plockat massor av svamp i år.Mest karl-johan

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-09-17 13:46 #28 av: Gronstedt

Röllekeblad och ännu mer brunsopp ...

Anmäl
2018-09-17 18:15 #29 av: Sindri

Nej, här lyser Kallarna med sin frånvaro. Snustorrt i skogen trots att vi fått en del regn på sistone. Lite kremlor och musseroner och en ynka liten gulvit kantarellknopp. Och faktiskt två blåbär! Kan det börja om från början nu? Skämtar

Anmäl
2018-09-18 19:20 #30 av: Torparmor

Här går en del chili i torken och en del i frysen. Testar att torka hela körsbärstomater just nu har bara torkat typ pastatomater tidigare år. 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.