Köksträdgården

Nu går torken på högtryck

2018-05-24 20:56 #0 av: MonicaLagerquist

Nu torkar vi gräslök,tomater (de såld tomater för 9.90 på Willys) potatis. Ska testa att torka morötter men det får bli i höst när de är billiga.Raslök har jag också torkat idag.
Vad brukar ni torka.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 21:10 #1 av: HundochKatt

Svamp och hundgodis. 

Jag kommer inte till skott att torka annat. 

Vad gör du med tomaterna sedan när de är torkade? Skivar du dem inför torkning?

Sajtvärd på Teckning iFokus, Medarbetare på Pelargoner i Fokus.

Anmäl
2018-05-24 21:15 #2 av: MonicaLagerquist

Jag skivar tomaterna innan torkning. Använder den i grytor och köttfärssås plus att jag gör marinerade tomater att ha till sallader

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 21:16 #3 av: MonicaLagerquist

Min man torkar kött som han sen har med sig när han åker till fjällen och fiskar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 21:21 #4 av: HundochKatt

Det ska jag prova att torka tomater. Man får passa på när det är billigt. 

Den där marinaden lät intressant. Vill du dela med dig av receptet?

Sajtvärd på Teckning iFokus, Medarbetare på Pelargoner i Fokus.

Anmäl
2018-05-24 21:32 #5 av: MonicaLagerquist

#4 Det är busenkelt.
Torkade tomater
Lite salt olivolja färsk basilika och lite vitlök.
Sen får det stå något dygn.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-24 22:56 #6 av: Sindri

Jag använder min tork till svamp, frukt och örter. Kött och tomater har jag torkat i ugnen -blir det inte kladdigt i torken? Skulle vilja torka körsbär också, men de saftar ju så när man kärnat ur dem.

Gjorde beef jerky till förra sommaren som blev himmelskt god!

Tyvärr har jag missat nässlorna i år, de ser för stora ut nu.

Anmäl
2018-05-25 08:06 #7 av: MonicaLagerquist

#6 om du slår ner nässlorna så kommer det ju upp nya som du kan ta tillvara

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-25 08:11 #8 av: MonicaLagerquist

#6 Jag tycker att det tar sån tid att torka kött i ugnen. På torken går det betydligt snabbare.

Upplever inte att det kladdar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-25 08:21 #9 av: Sindri

Beef Jerky är ju marinerat så det blir ju lite rinningar. Kanske man kan torka av det värsta. Och ja, allt i torken går ju att diska.

Svårt att släpa gräsklipparen nån kilometer för att klippa nässlor. Skrattar

Anmäl
2018-05-25 08:24 #10 av: MonicaLagerquist

#9 På med tjocka handskar och knia lite nässlor.Skämtar

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-05-25 09:40 #11 av: Tant Grön

#6 Har torkat körsbär i ugnen på smörpapper. Man får blanda om ibland. Blir mycket gott, som russin med lite körsbärssmak. Man kan använda dem som russin. Det jag torkat är bigaråer, inte surkörsbär, de saftar nog mer, men går väl också att torka.
Har nyligen skaffat en tork och har torkat körsbärstomater, kiwi och banan. Kiwi och tomat blev bra, men bananerna blev jag besviken på.

Anmäl
2018-05-25 10:26 #12 av: Gronstedt

I år torkade jag maskrosblommorna (i stället för att frysa dem, tänkte vända på det och ha det övriga ogräset i frysen i år). Nässlor kommer dock att torkas, när jag får en minut över för att skörda dem. 

Annars är stapelvarorna äpplen och svamp, när den tiden kommer. Har ett par sorter härliga matäpplen, som jag brukar torka i tärningar till soppor och sådant. Och hästarna uppskattar sådant under vintern.

Plommon provade jag förra året, beroende på skörd lär det bli mer i år. De är också härliga i mat, om de inte är för söta. 

Druvorna blir till små russin  som blir fina i inläggningar och, men det är inte alltid jag får så många att det blir meningsfullt.

Kersfrö brukar jag rosta, om det räknas.

Anmäl
2018-05-25 13:50 #13 av: Sindri

Jo, jag har torkat körsbär i ugnen, men det ryms ju mer i torken så det skulle gå snabbare. Det är farligt gott.........

Anmäl
2018-05-25 14:35 #14 av: Tant Grön

# 13 Körsbär är nog något av det godaste man kan torka och så användbart. Lipar
Glömde berätta att jag också torkat physalis, det blev väldigt gott men lönar sig väl inte om man inte odlar själv.

Anmäl
2018-05-25 19:44 #15 av: Sindri

Oj, odlar du i växthus? Inne?

Anmäl
2018-05-25 20:36 #16 av: Tant Grön

Har tyvärr inget växthus nu, men har odlat physalis förr i växthus. Har också odlat i mitt hobbyrum med bara lysrörsbelysning.

Anmäl
2018-05-28 09:20 #17 av: MonicaLagerquist

Mannen torkade två kilo lök igår.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.