Annons:
Etikettköksträdgården
Läst 1160 ggr
MonicaLagerquist
2018-05-24 20:56

Nu går torken på högtryck

Nu torkar vi gräslök,tomater (de såld tomater för 9.90 på Willys) potatis. Ska testa att torka morötter men det får bli i höst när de är billiga.Raslök har jag också torkat idag. Vad brukar ni torka.

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
[HundochKatt]
2018-05-24 21:10
#1

Svamp och hundgodis. 

Jag kommer inte till skott att torka annat. 

Vad gör du med tomaterna sedan när de är torkade? Skivar du dem inför torkning?

MonicaLagerquist
2018-05-24 21:15
#2

Jag skivar tomaterna innan torkning. Använder den i grytor och köttfärssås plus att jag gör marinerade tomater att ha till sallader

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2018-05-24 21:16
#3

Min man torkar kött som han sen har med sig när han åker till fjällen och fiskar.

Stolt ägare till fem La permer

[HundochKatt]
2018-05-24 21:21
#4

Det ska jag prova att torka tomater. Man får passa på när det är billigt. 

Den där marinaden lät intressant. Vill du dela med dig av receptet?

MonicaLagerquist
2018-05-24 21:32
#5

#4 Det är busenkelt. Torkade tomater Lite salt olivolja färsk basilika och lite vitlök. Sen får det stå något dygn.

Stolt ägare till fem La permer

Sindri
2018-05-24 22:56
#6

Jag använder min tork till svamp, frukt och örter. Kött och tomater har jag torkat i ugnen -blir det inte kladdigt i torken? Skulle vilja torka körsbär också, men de saftar ju så när man kärnat ur dem.

Gjorde beef jerky till förra sommaren som blev himmelskt god!

Tyvärr har jag missat nässlorna i år, de ser för stora ut nu.

Annons:
MonicaLagerquist
2018-05-25 08:06
#7

#6 om du slår ner nässlorna så kommer det ju upp nya som du kan ta tillvara

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2018-05-25 08:11
#8

#6 Jag tycker att det tar sån tid att torka kött i ugnen. På torken går det betydligt snabbare.

Upplever inte att det kladdar.

Stolt ägare till fem La permer

Sindri
2018-05-25 08:21
#9

Beef Jerky är ju marinerat så det blir ju lite rinningar. Kanske man kan torka av det värsta. Och ja, allt i torken går ju att diska.

Svårt att släpa gräsklipparen nån kilometer för att klippa nässlor. 😃

MonicaLagerquist
2018-05-25 08:24
#10

#9 På med tjocka handskar och knia lite nässlor.😉

Stolt ägare till fem La permer

Tant Grön
2018-05-25 09:40
#11

#6 Har torkat körsbär i ugnen på smörpapper. Man får blanda om ibland. Blir mycket gott, som russin med lite körsbärssmak. Man kan använda dem som russin. Det jag torkat är bigaråer, inte surkörsbär, de saftar nog mer, men går väl också att torka.
Har nyligen skaffat en tork och har torkat körsbärstomater, kiwi och banan. Kiwi och tomat blev bra, men bananerna blev jag besviken på.

Gronstedt
2018-05-25 10:26
#12

I år torkade jag maskrosblommorna (i stället för att frysa dem, tänkte vända på det och ha det övriga ogräset i frysen i år). Nässlor kommer dock att torkas, när jag får en minut över för att skörda dem. 

Annars är stapelvarorna äpplen och svamp, när den tiden kommer. Har ett par sorter härliga matäpplen, som jag brukar torka i tärningar till soppor och sådant. Och hästarna uppskattar sådant under vintern.

Plommon provade jag förra året, beroende på skörd lär det bli mer i år. De är också härliga i mat, om de inte är för söta. 

Druvorna blir till små russin  som blir fina i inläggningar och, men det är inte alltid jag får så många att det blir meningsfullt.

Kersfrö brukar jag rosta, om det räknas.

Sindri
2018-05-25 13:50
#13

Jo, jag har torkat körsbär i ugnen, men det ryms ju mer i torken så det skulle gå snabbare. Det är farligt gott………

Annons:
Tant Grön
2018-05-25 14:35
#14

# 13 Körsbär är nog något av det godaste man kan torka och så användbart. 😛
Glömde berätta att jag också torkat physalis, det blev väldigt gott men lönar sig väl inte om man inte odlar själv.

Sindri
2018-05-25 19:44
#15

Oj, odlar du i växthus? Inne?

Tant Grön
2018-05-25 20:36
#16

Har tyvärr inget växthus nu, men har odlat physalis förr i växthus. Har också odlat i mitt hobbyrum med bara lysrörsbelysning.

MonicaLagerquist
2018-05-28 09:20
#17

Mannen torkade två kilo lök igår.

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2018-06-19 17:11
#18

Vi köpte 5 kilo champinjoner häromdagen  a´10 kronor kilot. Nu är de torkade och kara att användas.

Stolt ägare till fem La permer

Torparmor
2018-07-03 00:50
#19

Svamp, persilja, libbsticka, svarta vinbär, grönsaker, tomater och chili körs i torken.  Oftast blir det sluttorkning utanför torken för att hinna torka allt egenodlat.

Jag har också testat att torka vitlök som jag malt i mortel till pulver. Chilin kör jag i kaffekvarn till pulver eller flakes


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Kattskrälle
2018-09-08 09:41
#20

Hej hej, ny på iFokus här. Har hittills torkat äpplen, päron och banan. Äpplena och päronen blev riktigt godisgoda. Bananerna tror jag passar bättre i müsli/granola.

Någon här som torkar grönsaker som blir goda att ätas som de är, lite som snacks? Vilka passar isåntfall? Morot? Röd paprika?

Kanske man ska salta/krydda innan? Koka innan?

Annons:
Torparmor
2018-09-08 16:45
#21

Igår och idag går torken med maskrosblad som lilltejen ska ha till kaninerna i vinter


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

MonicaLagerquist
2018-09-13 07:07
#22

Igår torkade vi päron och i förrgår var det äpplena som gick i torken.

Stolt ägare till fem La permer

Gronstedt
2018-09-13 19:45
#23

Just nu grovskuren brunsopp, som bara ska bli halvtorr och sedan saltas 😋

Sindri
2018-09-14 11:27
#24

Wow! Någon som hittat svamp i år! Lyckost. Jag ser hela det här året som ett förlorat svampår. Snyft!

Men jag har kört igång äppeltorkning och sedan blir det päron. Man får vänja sig vid surrandet……

Gronstedt
2018-09-14 11:36
#25

#24: Det har ploppat opp en del de senaste dagarna bara, så det kan vara värt att ge sig ut och kolla 🙂

Sindri
2018-09-14 11:51
#26

Ojojoj. Har varit borta ett tag, men skogen blir det!

MonicaLagerquist
2018-09-14 15:04
#27

Min man har plockat massor av svamp i år.Mest karl-johan

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
Gronstedt
2018-09-17 13:46
#28

Röllekeblad och ännu mer brunsopp …

Sindri
2018-09-17 18:15
#29

Nej, här lyser Kallarna med sin frånvaro. Snustorrt i skogen trots att vi fått en del regn på sistone. Lite kremlor och musseroner och en ynka liten gulvit kantarellknopp. Och faktiskt två blåbär! Kan det börja om från början nu? 😉

Torparmor
2018-09-18 19:20
#30

Här går en del chili i torken och en del i frysen. Testar att torka hela körsbärstomater just nu har bara torkat typ pastatomater tidigare år.


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Gronstedt
2018-09-19 08:32
#31

#29: Önskar att jag vågade mig på skivlingar, men har inte riktigt blivit den där sista procenten säker på sorterna … 

Hittade örsopp, sandsopp och smörsopp igår, samt bittersopp. Inga mängder utom av örsoppen, som var svartfläckig ovanpå. Eller snarare, den var grönfläckig i skogen men svartfläckig när det var dags att rensa. Eftersom jag tänkt lägg in så kändes det inte optimalt och den fick åka ut igen.

De KJ som fanns hade redan passerat bäst före-datum och var inget att ta med sig.

Upp till toppen
Annons: