Vardagsekologi

Rädda Viggsjön

2019-10-25 08:57 #0 av: Torparmor

Läste Sleggymans inlägg om återställning av sjö.  Jättebra att både få höra vad vi faktiskt kan göra och med bra resultat

Vill tipsa om en annan sjö med algblomningsproblem. Där har skolelever i samarbete med kommun , bybor och företag räddat en annan sjö. Det finns många fler artiklar om projektet

https://vardegrunden.se/eleverna-pa-kilboskolan-ska-radda-byns-badsjo-med-unik-metod-mot-algblomning/

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2019-12-07 09:49 #1 av: Sleggyman

#0 av: Torparmor 

Jättekul att se fler gör något :)

Jag har läst om de som testat med kronhalm för att öka syresättningen i vattendrag. Det fungerar, men som jag förstått vet de inte riktigt varför de ger effekt, 

Det finns två varianter:

1: Binder halmbalar och lägger ner i sjön och låter dessa sjunkna till botten. Jag anser att detta är en quick fix och som leder till övergödning långa loppet.

2: Gör flytande öar som de planerar växter på för att binda näring. Även halmkassetter som läggs i. Allt tas upp ur sjön till hösten. 

Exempel på 2 https://www.hedemora.se/sv/miljo-och-halsa/projekt-grona-oar__2917

Även vi hade algblommning när vi började men bara på en sida av sjön. Vi har löst detta med bottenluftare som går året runt. Första året vi la i dessa så halverades algblommningen i det området. I år så var det bara ett 20 tal kvadrat som började blomma men det slutade när vi körde flotten fram och tillbaka i det området.

Bottenluftaren vi använder :

https://www.dammbutiken.se/luftpaket-med-bottenluftare

Anmäl
2019-12-07 16:39 #2 av: Torparmor

#1  Nej inget snabbfix här inte. 

Kornhalmbalarna togs upp i höstas  och öarna las ut. Nya halmbalar läggs ut nästa vår och det görs i minst år 3. Öarna kommer att ligga kvar ca 15 år.  I öarna skall "kryp"  som lever på näringsämnen  överleva och föröka sig

Provtagning och provfiske kommer att ske och analyseras kontinuerligt. Eleverna sköter rapportskrivningen.

Arbetet i sjön Hönsan i Hedemora görs på samma sätt. Där fick man i våras en snabb och häftig pik av näringsämnen. Man lyckades koppla utsläppet till en villa som lagt ut färdig gräsmatta på rulle , preparerad med mycket gödning. 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2019-12-07 16:55 #3 av: Sleggyman

Vädligt intressant. Jag gillar att läsa olika metoder och vad de ger för effekt. Du får gärna fortsätta berätta hur arbetet går framöver.

Jag har läst en annan metod som snappats upp från japan, Ser ut som en väldigt dyr metod, 200kr/kubik vatten.

https://www.hbl.fi/artikel/kan-lerboll-radda-badvattnet/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.