Etiketterartiklarartikel
Läst 8139 ggr
VildaVittra
2013-05-22, 18:03

Dumpstring

I en värld som behöver hushålla med sina resurser, så är det helt galet nog olagligt att plocka åt sig saker eller mat som någon annan slängt. Men det finns en företeelse som kallas dumpstring, som struntar i det och tar tillvara på det andra ser som skräp.

Bara i Sverige slängs hissnande mängder med mat och saker varje år. Saker som mycket väl hade kunnat ätas samt användas. Affärerna är mycket väl medvetna om att detta försiggår, en del av dom ser till att förstöra maten innan den slängs, bara för att ingen ska kunna ta den.

Detta är inte något som bara hemlösa ägnar sig åt, utan även miljömedvetna människor som vill manifestera mot dagens samhälles resursslöseri. De som ägnar sig främst åt att dumpstra mat kallas för friganer. 

I denna tid när återbruk är ett välkänt ord, varför får man inte ta tillvara på möbler och saker om det är något man behöver? Eller bara vill ha? Varför måste alla dessa saker samt mat kasseras?

Jag kan erkänna att jag själv ägnat mig åt dumpstring av saker, var ner i grovsoprummet hos min mamma en kväll och någon hade slängt allt porslin och köksredskap från ett helt hem. En hel servis i perfekt skick som dessutom var en prisbelönt serie från Uppsala-Ekeby. Jag har hittat antika klaffbord, fullt fungerade fläktar, listan kan göras lång. Efter folk har slängt dessa gamla kvalitetsmöbler, går de till IKEA och köper nya producerade någonstans i Asien som kommer hålla i några få år innan det är dags igen.

Har vi inte mer respekt för vår planet än så?

Bilderna kommer ifrån http://commons.wikimedia.org

Undersökning: Tycker du att dumpstring skulle legaliseras?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Upp till toppen