Etiketterartiklarartikel
Läst 8149 ggr
VildaVittra
2013-05-22, 18:03

Dumpstring

I en värld som behöver hushålla med sina resurser, så är det helt galet nog olagligt att plocka åt sig saker eller mat som någon annan slängt. Men det finns en företeelse som kallas dumpstring, som struntar i det och tar tillvara på det andra ser som skräp.

Bara i Sverige slängs hissnande mängder med mat och saker varje år. Saker som mycket väl hade kunnat ätas samt användas. Affärerna är mycket väl medvetna om att detta försiggår, en del av dom ser till att förstöra maten innan den slängs, bara för att ingen ska kunna ta den.

Detta är inte något som bara hemlösa ägnar sig åt, utan även miljömedvetna människor som vill manifestera mot dagens samhälles resursslöseri. De som ägnar sig främst åt att dumpstra mat kallas för friganer. 

I denna tid när återbruk är ett välkänt ord, varför får man inte ta tillvara på möbler och saker om det är något man behöver? Eller bara vill ha? Varför måste alla dessa saker samt mat kasseras?

Jag kan erkänna att jag själv ägnat mig åt dumpstring av saker, var ner i grovsoprummet hos min mamma en kväll och någon hade slängt allt porslin och köksredskap från ett helt hem. En hel servis i perfekt skick som dessutom var en prisbelönt serie från Uppsala-Ekeby. Jag har hittat antika klaffbord, fullt fungerade fläktar, listan kan göras lång. Efter folk har slängt dessa gamla kvalitetsmöbler, går de till IKEA och köper nya producerade någonstans i Asien som kommer hålla i några få år innan det är dags igen.

Har vi inte mer respekt för vår planet än så?

Bilderna kommer ifrån http://commons.wikimedia.org

Undersökning: Tycker du att dumpstring skulle legaliseras?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Marinas Mix
2013-05-24, 06:49
#1

Ja det slängs för mycket användbara saker.
Har några få saker, som är "nyinköpta" i min lägenhet, annars är allt begagnat. Och när jag tröttnat/ eller hittar något annat, som bättre stämmer in på vad jag egentligen vill ha/behöver(begagnat, förståss), då skänker/säljer jag det jag inte behöver till någon loppis/secondhand.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_

[Tassy]
2013-05-24, 14:14
#2

Ja, självklart.

Emo
Emo 
2013-05-24, 14:27
#3

Varför är det självklart att vem som helst ska få tillägna sig något som de inte velat betala för?

Jag har hjälpt min son med hans trädgårdsmästeri och därför sålt en hel del blommor och grönsaker. Har man inte mycket, som kunderna kan titta på, så kan man inte sälja det de vill köpa.

Vet de om att de kan få plantorna billigare när jag har haft mer arbete med dem, så väntar många. Får grannarna överblivna plantor, så slutar de handla och väntar på allt de kan få gratis.

För att kunna leva på eget företagande behövs betalt för varorna!

Företagaren kan inte leva på att ge bort sina varor.

Har jag kastat det för att du inte ville köpa det, så låt bli min komposthög.

Däremot finns det ställen där människor lämnar sina "obehövda" användbara föremål till vem som vill ta över dem. Sådant är trevligt. Sådana utrymmen finns i vissa bostadsrättföreningar och kanske även i vissa hyreshus.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[Tassy]
2013-05-24, 14:28
#4

För mig är det självklart att varor som är avsedda att slängas bort (!) lika gärna kan få tas tillvara på och göra nytta.

tlover
2013-05-24, 14:32
#5

Ja, däremot ska man inte kunna skylla på andra ifall nått händer, dvs det blir på ens egen risk.

däremot ska ju folk inte vara på privata områden för att gå omkring och kolla i "soptunnor" utan det får nog folk göra på allmänna platser (jag blir ju inte glad om folk går omkring och snokar på min gård och det händer med jämna mellanrum tyvärr)

l'm back

JonasDuregard
2013-05-26, 20:02
#6

Låter svårt att formulera som en lagtext?

Jag antar att det idag räknas som stöld, och att lägga till ett undantag för saker som kasserats ger kanske upphov till en del kniviga definitionsfrågor.

Sedan antar jag att vi inte vill göra undantag för inbrott och då är det ju bara att sätta ett litet lås på soptunnan så blir det olagligt igen.

Lorita
2013-05-26, 20:14
#7

problemet är att den vars mat/saker hämtas kan bli tvungen att stå till svars för skador. 

Jag tycker att företag ska bli bättre att skänka till välgörenhetsorganisationer, inte samma dag en vara går ut (mat) utan två/tre dagar innan så det kommer till nytta, visste jag att min butik gjorde det så skulle jag vara beredd att betala extra för min mat (saker)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Atropa
2013-05-26, 20:42
#8

jag tog vet ej.

det är ju jättebra om någon tar tillvara på saker jag slänger, men ändå lite läskigt att vera att nån går igenom sopor jag har slängt som faktiskt är privata. privatlivet på topp typ haha. men som sagt, varför låsa det när folk kan ta tillvara på det.

vet inte är kluven där…

maxiq
2013-05-26, 21:34
#9

I några av mina jobb så ingår det att åka och kasta saker som företag inte längre vill ha kvar och då följer det med några saker hem varje gång. Det är oftast möbler som jag ibland monterar ner och lagrar för kommande behov.

Dessutom så spejar jag alltid på lastkajer och i containers efter något användbart som jag frågar snällt om jag får ta hand om. Träskrot använder jag som byggmaterial eller ved.

Den enes sopor - den andres guld! 🙂


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

[Nightcat]
2013-05-27, 20:11
#10

Varför inte? Blir förbannad på andra och mig själv när det slängs en massa mat. Kan man inte ge den till behövande? Eller djur? Nästan allting kan man ju faktiskt ta tillvara på.

Alenzi
2013-05-27, 21:00
#11

Nej det tycker jag inte, däremot tycker jag att man borde se över vad som hamnar i soporna. Sopor och containrar bör vara förbehållna otjänligt och hälsovådligt material; allt som går att använda eller återvinna borde hamna i något system som gör det tillgängligt.


Frida
2013-05-27, 22:34
#12

Som många sagt är det ju inte väldigt roligt att ha någon annan som rotar igenom ens soptunnor osv. Maten och sakerna borde istället tas bättre om hand innan de ens övervägs att lämnas för destruering.

Vi går alltid vägen om grovsoprummet i vårt lägenhetshus för här slänger folk fullt fungerande saker som galningar. Senast idag fick vi med oss en fin "dra-maten" och en liten CD-pelare som ska moddas om till kruka. Har hittat och tagit hand om allt från dyra pinnstolar till sängstommar i felfritt skick och äkta silversmycken. 😮 Flera gånger har jag övervägt att ta med fina möbler därifrån som jag inte har plats för och köra dem till någon av välgörenhetsorganisationerna i stan så de kan sälja dem och få in pengar till sina projekt.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Farwuq
2013-05-28, 07:19
#13

Det borde vara enklare att ge bort saken än nu. Det finns så många obemedlade som skulle behöva sakerna.

😕

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

[JeanetteK]
2013-05-28, 08:45
#14

Som många sagt här - man vill ju inte att folk ska gå i ens privata sopor. Där jag bodde tidigare fanns det en soptipp där man kunde lämna möbler och där man också fick plocka med sig om man hittade något. Kanske man kunde ordna fler såna insamlingsplatser. Galet att så mycket fint slängs.

Matrester är jag lite mer tveksam till… Tycker det känns lite ohygieniskt att plocka mat i soporna. Men det är min personliga åsikt. Men däremot bör kompostering vara självklart.

Marinas Mix
2013-05-28, 08:47
#15

Ja kolla bara på hästköttet i lasagnen. Varför inte donera den sändningen till någon hjälporganisation i stället för att bränna upp allt.
Om jag inte minns helt fel var det någon som var villig att betala för partiet och sedan skänka det vidare till behövande.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_

JonasDuregard
2013-05-28, 08:51
#16

#15 "Varför inte donera den sändningen till någon hjälporganisation i stället för att bränna upp allt."

Det handlade väl om att man inte visste var köttet kom ifrån och ifall det var "säkert". Det är ju en slags moraliskt problem att slänga mat, ett annat slags om man ställer lägre krav på mat som går till soppkök än på mat som säljs i affärer.

Alenzi
2013-05-28, 09:04
#17

#15 Alltså… Med potentiellt skadliga kemikalier (medicinrester)? Schysst!


VildaVittra
2013-05-28, 16:50
#18

#16 o 17 Nej, hästköttet var tjänligt som föda, det var bara att produkterna var felmärkta som gjordes att de drogs tillbaka. En del av dem skickades sedan till ett soppkök, men långt ifrån allt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Love-
2013-05-28, 20:25
#19

Så länge det sköts på ett bra sätt så varför inte

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Marinas Mix
2013-05-28, 20:59
#20

#16 och 17, precis som Vilda Vittra säger. Hade det varit påvisat att det var otjänligt, som föda, så är det en sak, men att kassera den bara för att den var felmärkt, det har jag svårt att berättiga.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_

Aviendha
2013-05-28, 22:48
#21

#16 Nja, inte helt och hållet. Det fanns absolut en oro för otillåtna substanser, men tester visade att förekomsten inte var såvärst hög. Tror inte man fann något sådant kött i de kontroller som gjordes i Sverige, men det kan ju ha hänt mer efter mars som jag missat.

Det som var problemet av stora mått var just den så kallade redligheten. Stort fokus läggs på att livsmedel ska vara säkra, men ett nästan lika stort fokus (ur lagstiftnings/politiskt perspektiv) är att kunden inte ska vilseledas. Det finns uttryckliga förbud mot felmärkning och faktiskt en hel del sanktioner mot vilseledande märkning. Sen är det ju även ett problem med spårbarheten. Alla livsmedel ska i alla skeden, i alla led i kedjan från jord till bord kunna spåras ett steg bakåt och ett steg frammåt. På så sätt ska man alltså kunna identifiera ursprunget till en viss vara om man upptäcker något galet med den, och man ska på samma sätt kunna återkalla felaktiga varor. I hästköttshärvan så har vi ju uppenbara problem med spårbarheten av förklarliga skäl.

Varorna var alltså inte så värst hälsofarliga, men de var vilseledande. Och det var lagstiftning som omöjliggjorde att man kunde skänka bort maten hur som helst, trots att den mycket väl skulle kunna ätas. Det som gick till soppkök var inte sämre, och det är inte lägre krav där (lagstiftningen gör ingen skillnad mellan komsersiella eller ideella verksamheter eller i vilket syfte de drivs). Det som gjordes var att man i soppköken kunde ta ur maten ur sin förpackning, väma den och servera den på tallrik. Då finns det ju ingen innehållsförteckning som kunden kan luras av. SLV medgav själva att det inte var en snygg lösning och att man möjligtvis tänjde lite på reglerna i den lösningen, men det var ju ett ganska speciellt läge också. (livsmedelsverket har skrivit en del om hästköttet här)

Aviendha
2013-05-28, 23:01
#22

Det finns många lagstiftningsfrågor som måste lösas om man ska börja tillåta folk att ta det som slängs. I vart fall när det gäller maten. För i dagsläget så är livsmedelstagaren ansvarig för att släppa ut säkra livsmedel på marknaden. Det som slängs är rimligtvis inte säkert och kan därför inte skänkas bort. Även om det sannolikt skulle kunna finnas varor som är tjänliga. Det görs ingen skillnad mellan om maten säljs eller om den skänks. Jag vet inte hur man ska komma runt det, och jag tycker inte heller att man ska uppmana till det när det kommer till maten just för de hälsomässiga aspekterna. Det finns liksom en anledning till att det hamnat i soporna, och när det väl ligger där så är det ju inte en hygienisk plats om man säger så. Det vore bättre att uppmuntra livsmedelsföretagare att rea ut varor som fortfarande är okej, men som börjar bli gamla.

Matsvinnet är en stor ekonomisk fråga för verksamheterna med, så det är ju inte så att de slänger för skojs skull. Många restauranger jag besökt kör ju dagens soppa på sådant som snart går ut, eller så tillagar man maten, kyler ner den och sparar den till senare. Till exempel. Mest är matsvinnet ändå i de privata hushållen, inte butiker och restauranger som man tidigare trott, enligt en nyare kartlägning av naturvårdsverket.

E-l-vira
2013-06-02, 16:43
#23

Jag svarade vet ej av några olika anledningar. För det första är det idag inte olagligt att "stjäla" sopor. I alla fall när det kommer till mat, eftersom det då saknar värde. Sådant som återvinns vet jag inte. Det är dock många gånger emot lagen att dumpstra då man kan behöva beträda privat område eller liknande.

Jag tror inte att det skulle funka att lagen bjuder in folk att t.ex. leta mat i containrar. Däremot hade det varit bra om det blev enklare för mataffärerna att sälja mat där utgångsdatumet har passerat: Men då skulle ju den maten behöva vara rejält mycket billigare för att folk skulle köpa det, och då tjänar ju affären mer på att köpa in ny mat… det är fel någonstans.

När det gäller saker som inte är mat borde det inte vara förbjudet att ta saker från en återvinningsstation som det är idag. Det är tråkigt.

Medarbetare på klickerträning.ifokus

Cazzos
2013-06-03, 13:43
#24

Men va? Olagligt att ta vara på objekt som är fullt användbara? Vad är det för lag?!

Det är som att… tvätta hår som är rent. *dålig jämförelse* 😕


Ians
2013-06-03, 16:00
#25

Jag röstade…. vet ej.

Tänker som ni andra att jag inte vill att någon är o rycker i mina soppåsar.

Men möbler o annat som man hittar i grovsoprum, är ju uppenbarligen kasserade av någon. Och dessutom står de på en allmän plats, Varför skulle man inte få ta dem?

Däremot att traska in på privat område och botanisera bland deras skräp är väl inte något som man gör om man är vettig 🤔 det låter ju helt absurt!

Om man inte frågar om lov först, det kan ju tom hända att de ställt ut dem för att någon skall komma och hämta. Så springer grannen iväg med grejerna 😡

Själv fick jag syn på jätte fina stolar som stod utanför ett företag, och frågade om de skulle slängas, och om man isåfall kunde få ta några.

Det gick alldeles utmärkt!

Halvdansken
2013-06-03, 16:43
#26

Kan inte tänka mig att nån (i Sverige) går runt och kollar i folks privata hushålls-soppåsar inne på deras tomter. Det som det handlar om är väl containrar som mataffärer slänger olika typer av avfall i, eller bygg- flyttcontainrar där man kanske kan slänga ut möbler och liknande. Jag tycker att det borde vara helt ok att ta saker därifrån.

Samma sak på miljöstationer. Det är sorgligt. Om man sätter tex fönster i en container för "Glas" så får man inte ta av det. Men där finns det fönsterglas med ramar till 5 vackra växthus. Ska det kunna återvinnas ska man sätta det på en speciell plats. Sprang på en man som skulle slänga  4 st jättekrukor (1 meterhöga). Jag blev helt stum - ska du slänga dem. - Ja, min fru vill inte ha dem, vill du?

Hade jag tagit dem då var det ok, men iom att han satte in dem i en container så var det inte ok. Jag försökte få honom att sätta det i återvinningen, men det ville han inte. Men jag lovar att nån hade blivit riktigt glad för dem. För honom var det mest viktigt att tömma flaket. 

Argumentet är att man ska inte kunna ta saker och tjäna pengar på det - typ samla samman till en loppis. Men varför inte? Är det bättre att det fördärvas?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Kimji
2013-06-05, 18:31
#27

#13 Det är ju just det som finns. Facebook tex kryllar av sidor där folk skänker bort grejer dom inte vill ha. Det är ju otroligt mycket mer smidigt att nån kommer och hämtar det än att man måste forsla det till återvinningen eller ens till soprummet. Finns ingen sån grupp för din stad så skapa en bara ;)

Upp till toppen